Sjednica strukovne skupine obiteljskog turizma – najveći problem rigorozne inspekcije

Nadzora, dakako, treba biti, no aktualni propisi i pravilnici te mnoge rigorozne odredbe ipak predstavljaju ključni problem s kojim se suočavaju turistički iznajmljivači u Hrvatskoj, pa tako i na području Karlovačke županije. Osnovna je to poruka sa sjednice strukovne skupine obiteljskog turizma Karlovačke županije, održane prije Regionalnog foruma obiteljskog turizma za regiju Lika – Karlovac, koji će biti održan 31. ožujka u hotelu Jezero na Plitvicama.

Tako većina iznajmljivača smatra da bi se za sitne pogreške i propuste, a pravilnici su često puni i nelogičnih zahtjeva, trebala isprva davati upozorenja, a ne odmah novčane kazne – primjerice, za nedostatak neke od obveznih naljepnica. Nasuprot tome, kazne su vrlo često izuzetno visoke i za beznačajne propuste. Iznajmljivači također ukazuju da bi inspekcijski nadzor trebalo najaviti, jer iznenadni dolasci inspektora u odijelima i aktovkama nisu nimalo lijepa slika za goste iz stranih zemalja, koji to uglavnom prate s čuđenjem, ponekad i zgražanjem.

Strukovna skupina obiteljskog turizma Karlovačke županije dio je Zajednice obiteljskog turizma za regiju Lika – Karlovac, a osnovali su je na inicijativu Županijske gospodarske komore Karlovac predstavnici privatnih iznajmljivača Grada Karlovca Svetislav Ličina i Romana Karan, iz Duge Rese Drago Mataković i Dalibor Vukmanić, te iz Ozlja Stjepan Čulig. Na ovoj sjednici pridružili su se i predstavnici iz Ogulina Josip Paušić i Hrvoje Puškarić. Prioritetne su zadaće Strukovne skupine organizacija stručnih seminara i radionica, dana otvorenih vrata obiteljskog smještaja, zajedničkih sastanaka s predstavnicima drugih strukovnih udruženja, hotelijerima, kampovima, ugostiteljima, turističkim agencijama, trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i ostalima, s ciljem bolje suradnje na obostranu korist te bolje promidžbe obiteljskog smještaja.

Najavljena je i besplatna edukacija za male i obiteljske hotele, hostele, kampove, ali i sve ostale oblike pružanja usluga smještaja kao i za one koji tek razmišljaju o pokretanju poslovanja, a koja će se 22. ožujka održati u Županijskoj gospodarskoj komori Karlovac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest