Više od 180 folkloraša na 16. Međunarodnom festivalu folklora – stižu Irci, Armenci, Španjolci, Nizozemci…

Grupe iz Kanade, Nizozemske, Španjolske, Armenije te predstavnici irske nacionalne manjine iz Škotske, ukupno više od 180, što stranih, što domaćih folkloraša sudjelovat će na 16. Međunardnom festivalu folklora koji će se od 7. do 13. srpnja održati u Karlovcu, Dugoj Resi, Topuskom i Draganiću.

– Festival ove godine završava na petak jer je u funkciji proslave Dana grada Karlovca, a na subotu 13. srpnja je rođendanski bal – rekao je direktor festival dr. Željko Štajcer pozivajući pobliku da folkloraše poprati u što većem broju.

– Drago nam je da se Festival bez prekida održava od 1998. godine i od prvog festivala Karlovačka županija podržava projekt jer on to zaslužuje. Kroz njega uspijevamo čuvati našu tradiciju i prezentirati ju prema drugim narodima i državama te promicati istinu o Hrvatskoj i Hrvatima te ostalim građanima koji ovdje žive, ali privući i druge narode i tradicije ljudima koji su u Karlovcu. Usudio bih se reći, u ime svih ljudi koji su sudjelovali u organizaciji, da se nadamo da smo i mi, barem mali milimetar, doprinijeli tom međunarodnom priznanju 1. srpnja – rekao je pročelnik u Županiji Željko Šančić.

– To je međunarodni događaj u kojem sudionici dolaze iz različitih zemalja i poprilično je vezan uz tradiciju. Smatramo se važnim dijelom lokalne tradicije i zbog toga smo sretni što sponzoriramo ovaj događaj – rekao je Alexander Gerschbacher, direktor Karlovačke pivovare koja je glavni pokrovitelj događaja.

U 15 dosadašnjih godina izvršni organizator, folklorni ansambl Matija Gubec, ugostio je više od 2000 izvođača iz 38 svjetskih zemalja.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest