Konačno na pomolu ulaganje u Ogulinu – uz pomoć EU u planu gradnja staklenika za rajčice i termoelektrane – toplane

Nađu li zajednički jezik Grad Ogulin i grupa potencijalnih ulagača koji su u utorak u Ogulinu u uredu gradonačelnika predstavili svoj projektni prijedlog, te prihvati li nakon toga sufinanciranje EU iz fonda za poljoprivredni razvoj, u Poduzetničkoj zoni Ogulin početkom 2016. godine trebala bi zaživjeti investicija vrijedna 30 milijuna eura.

Riječ je o kompleksnom projektu koji svoju šansu za sufinanciranje novcem EU fonda dobrim dijelom i temelji na povezanosti obnovljivog izvora energije, što je u ovom slučaju kogeneracijska termoelektrana-toplana, i poljoprivredne proizvodnje, a to je u ovom slučaju staklenik površine 10 hektara za uzgoj rajčice hidroponskom tehnologijom na inertnim podlogama, kojima se uz stvaranje kontroliranje temperature i vlage, te neprestano doziranje hranjive otopine postižu izvanredni prinosi.

S obzirom na ovakvu povezanost energetike i poljoprivredne struke, grupu investitora s energetske strana predstavljaju Mladen Novaković, direktor zagrebačke tvrtke tvrtke specijalizirane za tehnologiju i razvoj “Tehnokom” i Berislav Prpić, direktor projektantsko-konzultantske tvrtke za obnovljive izvore energije “Reneteh”, dok su poljoprivredni sektor predstavili poznati vivodinski vinar i voćar, te predsjednik Udruge proizvođača voća Josip Vrbanek i njegov sin Luka, koji je nastupio u ime izvođača radova izgradnje staklenika i sve prateće tehnologije za naprednu hidroponsku proizvodnju.

– Naš projekt predviđa izgradnju hidroponskog staklenika površine deset hektara s najsuvremenijom opremom za hidroponski uzgoj rajčice, koji se u grijanim uvjetima i kontrolom svih ostalih parametara može odvijati i tijekom zime. Zato nam je važna stabilna i ekonomična energetska podrška, za koju u ovom slučaju predviđamo kogeneracijsku elektranu snage električnih 5 MW, čiju bismo mi toplinu koristili za stalno održavanje temperature u stakleniku. Može se reći i obratno, da ćemo proizvodnjom neophodne topline njenim viškom stvarati električnu energiju čime ćemo smanjiti troškove poslovanja i ubrzati povrat ove investicije, u koju treba uračunati i izgradnju hladnjače kapaciteta dvije tisuće tona za kvalitetno skladištenje jabuka, kazao je Josip Vrbanek.

Prema njegovim saznanjima, potreba za suvremenim rashladnim skladišnim kapacitetima je velika, i u budućoj ogulinskoj hladnjači lociranoj također u prostoru Poduzetničke zone Ogulin skladištile bi jabuke brojnih individualnih proizvođača sa šireg zagrebačkog i jaskanskog područja. U projektu hladnjače predviđa se njena modularna koncepcija s jeftinom mogućnošću dogradnje.

Grad Ogulin, kaže Vrbanek, pokazao je velik interes za taj projekt, s obzirom na dugogodišnje neuspješne pokušaje animiranja dolaska ulagača u Zonu u koju je do sad uloženo 30-tak milijuna kuna, a više bi se trebalo znati nakon pisma namjere koje navedena grupa ulagača treba do kraja srpnja dostaviti Gradu Ogulinu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest