Zbog uvođenja naplate za grupe gostiju Rastoke prazne – promet restorana i apartmana pao i do 80 posto

Četrdesetak mještana Rastoka, idiličnog vodeničarskog naselja kod Slunja koje je zbog svojih brojnih slapova i mlinica postalo jedno od turističkih top destinacija kontinentalne Hrvatske, na rubu je egzistencije zbog uvođenja naplate ulaska u njihovo selo. Naplatu obilaska za grupe turista vrši koncesionar, Turističko – ugostiteljski obrt Mirjana – Rastoke i to po 30 do 50 kuna za odrasle, tako da, tvrde mještani koji imaju restorane i smještajne kapacitete, turoperatori masovno otkazuju dogovorene aranžmane a njima posao doslovno – propada.

Naime, po odluci Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije “Natura viva”, ulaz za sve grupe turista se naplaćuje što se odrazilo na izuzetno smanjenje broja gostiju u apartmanima i restoranima i to čak do 80 posto u odnosu na prošlu godinu. Nezadovoljni Rastočani koji su svojim vlastitim sredstvima obnovili kuće, mlinice, njih pretvorili u restorane, apartmane i suvenirnice, tvrde da su ovom odlukom praktički smješteni u geto i osuđeni na propast. Okupljeni u građanskoj inicijativi “Naše Rastoke” pokušavaju riješiti, kako kažu, neodrživo stanje u Rastokama, posebno nakon što je najavljena i uvođenja naplate ulaska u naselja za pojedince.

– Bili smo na sastanku kod novog gradonačelnika Željka Rendulića i predočili mu naše probleme te danas imamo novi sastanak s predstavnicima JU “Natura viva”. No unatoč tome što smo svim nadležnim institucijama i odgovornima za nastalu situaciju rekli što se događa i predočili naše prijedloge, nitko nije pokazao spremnost za rješavanje situacije, kazala nam je Sanja Holjevac, poduzetnica koja na Rastokama živi i radi u svom turističkom centru. Nezadovoljni Rastočani tvrde da su restorani prazni, a netko drugi ubire novac provodeći turiste kroz njihova privatna imanja koja su ona uredili vlastitim sredstvima bez ijedne kune pomoći sa strane. Nezadovoljni su i gradskim vlastima koje, kažu, novac od spomeničke rente ulažu u obnovu Starog grada i Napoleonovog magazina a njima su ostali samo nameti i uvjeti, dok ih se sada ograničava da rade i pokušaju nešto zaraditi.

Rastočane smeta i što su koncesiju dobili njihovi susjedi koji također imaju restoran i apartmane, pa smatraju da su u odnosu na njih povlašteni i pritom u sukobu interesa jer, ukoliko grupe ručaju ili odluče noćiti e u njihovom hotelu, odobravaju im popust od 10 posto.

– Šteta je velika i ova sezona je mrtva. Ako se nešto i učini da se ukine naplata, već smo došli na loš glas i teško ćemo povratiti povjerenje, rekla je Ankica Bertović, vlasnica apartmana. Kaže da je u lipnju 2012. godine imala 25 noćenja, a ovog lipnja tek tri. Rastočani nam pričaju da je bilo neugodnih iskustava s gostima. Navodno su rendžeri japanskim turistima zabranili fotografiranje slapova, dok su gosti iz Njemačke u nevjerici da moraju platiti ulazak u mjesto, pa ručak i obilazak gazdarici sve “skresali u brk” rekavši da je ovo “guljenje kože” te da više nikad ne namjeravaju doći.

U JU Natura viva kazali su nam da su mještani Rastoka upravo sami zatražili reguliranje grupnih posjeta jer se događalo da su turisti bez kvalitetne i stručne pratnje nepovoljno utjecali na prirodni prostor.

– Upravno vijeće JU donijelo je Odluku o popisu djelatnosti i načinu i uvjetima izdavanja koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na području ZK Slunjčica na koje je nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dalo pisanu suglasnost. Po javnom pozivu donešena je odluka da se koncesijsko odobrenja dodijeli Turističko ugostiteljskom obrtu Mirjana Rastoke na razdoblje od jedne godine, na koju je nadležno Ministarstvo također dalo pisanu suglasnost, kazala je direktorica Nature vive Darka Spudić.

Kako dodaje, cilj je na najmanju moguću mjeru smanjiti pritisak grupnog posjećivanja na zaštićeno područje a time i na naselje Rastoke.

– Ovim sustavom se prije svega želi uspostaviti red, odnosno osigurati uvjete i mjere zaštite prirode uz uvažavanje potreba stanovnika, te preduvjeta razvoja postojećih i novih gospodarskih djelatnosti ovog zaštićenog područja uz istovremeno podizanje kvalitete i atraktivnosti čitavog zaštićenog područja, rekla je Spudić.

No ovakav model mještane Rastoka ne zadovoljava. Zbog naplate po logici stvari broj se gostiju smanjio kao i prihodi, pa umjesto da uživaju u svojim imanjima i bave se turizmom i ugostiteljstvom i od toga zarađuju, mještanima ovaj dar prirode postaje breme. Nadaju se da će njihovi prijedlozi biti uvaženi, te da se više neće naplaćivati “šetnja kroz naseljeno mjesto gdje žive ljudi”, nego da se iznađe drugi model financiranja, od naplate parkinga, prodaje suvenira i slično.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest