Sezona spašava statistiku – i dalje pad broja nezaposlenih, na “burzi” najviše KV i VKV radnika

Nezaposlenost po statistici karlovačkog Zavoda za zapošljavanje i dalje pada, naravno, zahvaljujući sezonskim zapošljavanjima i programom javnih radova koji se provode na području više općina u Karlovačkoj županiji.

Tako je, izračunali su statističari Zavoda, zadnjeg dana mjeseca lipnja na “burzi” bilo prijavljeno 10.827 osoba što je u odnosu na protekli mjesec – svibanj, smanjenje za 2,6 posto ili 292 osobe. Međutim, situacija je ipak gora nego u lipnju prošle godine kad je bilo još 276 prijavljenih osoba manje.

Situacija na nacionalnoj razini je još gora. U Republici Hrvatskoj na Zavodu za zapošljavanje krajem lipnja 2013. godine evidentirano je 318.110 nezaposlenih osoba što je smanjenje za 4,5 posto u odnosu na protekli mjesec. No to je čak 7,9 posto više nezaposlenih osoba u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zanimljiva je struktura nezaposlenih po obrazovanju. Najviše je nezaposlenih KV i VKV radnika, čak 33,6 posto. Slijede osobe koje su završile samo osnovnu školu – 24,2 posto, te osobe sa završenom četverogodišnjom srednjom školom – 23,6 posto.

Unatoč višoj školi posao ne mogu naći 574 osobe (5,3 posto) pa i 393 osobe sa završenom visokom stručnom spremom (3,6 posto). Posao traži i 1.043 osoba koje iz nekog razloga nisu završile niti osnovnu školu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest