Filmska kolumna: U petak na Riječnom kinu uz Karlovačko “Gangster te voli”, dolazi i ekipa filma

Tijekom 30 godina sam dogovorio preko 330 brakova. I sve su to sretni brakovi, uglavnom i s puno dice. Sve šta ste vidili u filmu je tako, nema tu glume, to je život – kazao je Gangster nakon projekcije filma na Festivalu meditaranskog flma u Splitu prije mjesec dana. Zanimljivost je i to što je tu splitsku premijeru glavna protagonistica filma, Bugarka Maya, propustila jer je u visokom stupnju trudnoće. Nakon neuspješnih ljubavnih pokušavaja u Imotskoj krajini, skrasila se na otoku Murteru.

“Ispod humora “Gangster” ima jednu priču koja nije ugodna za vidjeti. Zapravo je tema filma vrlo ozbiljna. Koliko smo tolerantni prema različitostima. Film nije samo komedija, to je samo jedna površina” izjavio je Slijepčević, koji je stekao diplomu filmskog redatelja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Režirao je brojne televizijske dokumentarce, primjerice nagrađenu epizodu serijala City Folk u produkciji EBU-a (European Broadcast Union). Jedan je od autora dokumentarnog serijala Direkt. Kao kreativni producent surađivao je na serijalu Romi u Europi, koprodukciji desetak europskih zemalja. Autor je crtanog filma Pas/zec, dokumentarnog filma Za četiri godine, koji je osvojio EDN Talent Grant na Sarajevskom filmskom festivalu, i kratkog igranog filma Šamar koji je dio omnibusa Zagrebačke priče.

Gangster te voli rezultat je koprodukcije hrvatskih tvrtki Restart i FadeIn te rumunjske Subcultura Films i njemačke Kloos & Co. Važno je napomenuti i da je upravo producentska tvrtka Subcultura Films iz Mayine Rumunjske za televizijsko prikazivanje za ovaj hrvatski dokumentarni film uspjela steći sredstva u iznosu od 25.000 eura. Cilj je te potpore televizijskomu prikazivanju poticanje financiranja igranih, dokumentarnih i animiranih filmova europskih producentskih tvrtki. Ona podrazumijeva sudjelovanje, odnosno suradnju, najmanje triju televizijskih kuća na projektu.  Ovaj hrvatski film je prije svjetske premijere prodan na čak devet europskih televizija, dok se i najjača europska televizija Arte pojavljuje kao koproducent. Film je ostvario koprodukciju s: njemačkim ZDF/ARTE-om, rumunjskim TVR-om, HRT-om, poljskom TVP Kulturom, estonskim ERR-om, slovenskim RTV Slo, irskim TG4, mađarskim Duna TV-om i latvijskim LTV-om.

Hrvatska premijera filma održana je na večeri otvaranja 9. ZagrebDox-a, renomiranog hrvatskog filmskog festivala, na kojemu je ujedno i osvojio prestižnu nagradu publike. Nagrada publike je nama izuzetno važna – to je, naime, nagrada i ocjena svih onih zbog kojih radimo ovaj festival, izjavio je direktor festivala Nenad Puhovski. Ove je godine međunarodna i regionalna konkurencija bila veoma jaka, a od 43 filma čak ih je 26 osvojilo ocjenu veću od četiri. Samim time, još je veći značaj za Gangstera što je nagrađen od strane publike, a karlovačka publika će se uoči lokalne projekcije moći družiti s ekipom filma – redateljem Nebojšom Slijepčevićem i producenticom Vanjom Jambrović, koji na Foginovo kupalište dolaze u 20 sati.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest