Samo za KAŠonline ekskluzivne fotografije s uspona CEIK-ove ekspedicije na Ararat

Na našem portalu smo već izvijestili da je petero članova CEIK-ove ekspedicije Ararat 2013, koji su ujedno i članovi Sekcije vodiča Planinarskog društva Karlovac, Gordana Škrtić, Ivan Grčić, Zlatko Balaš, Saša Ćurčija i vođa ekspedicije Mladen Kuka, 23. srpnja u 7,30 sati osvojilo najviši vrh Turske Ararat (5165 metra). Šesti član Vedran Vyroubal odustao je 50-ak metara ispod vrha zbog teške prehlade i pothlađenosti. U međuvremenu smo od ekspedicije dobili ekskluzivne fotografije s njihovog uspona i izjavu članice Gordane Škrtić:

Uspon je trajao tri dana s logorima na 3200 i 4200 metara. Završni dio uspona započeo je u jedan sat iza ponoći i trajao je šest i pol sati. Za vrijeme završnog uspona temperatura se je spuštala i do – 15 stupnjeva C praćena jakim naletima vjetra. Svih šest članova ekspedicije bilo je odlično aklimatizirano i nitko nije imao problema s visinskom bolesti iako nitko, osim Mladena Kuke, nije do sada bio  na visini većoj od 3000 metara.

Uspon na Ararat, vrh koji do sada karlovački planinari nisu osvajali,  bilo im je svakako jedno veliko planinarsko visokogorsko iskustvo i dokaz da su sposobni i za veće poduhvate koji se planiraju u 2014 godini. Podsjetimo, u 2013. je ovo bila treća CEIK-ova ekspedicija kojom su članovi ove udruge obilježavali četiri važne obljetnice vezane za povijest karlovačkog planinarstva: 135-godišnjica početka planinarstva u Karlovcu, 90-ta obljetnica osnutka podružnice HPD-a Karlovac, 100-ta obljetnica smrti najvećeg hrvatskog istraživača Mirka Seljana i 170-ta obljetnica prvog alpinističkog uspona u povijesti hrvatskog planinarstva kojeg je 1843. godine izvela Karlovčanka Dragojla Jarnjević u stijeni Okića. Prethodne dvije ekspedicije u 2013. godini bile su kulturološko-planinarska ekspedicija Patagonija-Čile i sudjelovanje članice CEIK-a Ene Vrbek (osvajačica Mt. Everesta) u međunarodnoj alpinističkoj ekspediciji u Pakistan te spust sa vrha od 6800 metara na skijama, što je hrvatski ženski rekord.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest