Filmska kolumna uz Riječno kino uz Karlovačko: Hitchcock (subota, 21:30h)

Alma su na vrhuncu svoje filmske karijere. Iako Hollywoodom kruže glasine kako je vrijeme da se polako povuku i počnu uživati u zasluženoj mirovini, Alfred ima drukčije planove. Kako bi ispunio svoj

Biografski film o britanskom filmašu bavi se neispričanom pričom o problemima s kojima se suočavao u financiranju toga psihološkog trilera. Psiho je nezavisan film za koji redatelj ima budžet od tek 806 tisuća funti. Gotovo nitko nije vjerovao u uspjeh ovog filma, čak niti glavna glumica, lijepa Janet Leigh, ali je Hitchcock toliko vjerovao u njega, da je stavio sav svoj imetak i reputaciju na kocku, kako bi snimio svoj najveći film. Usput se morao boriti s uvijek neugodnim šefovima studija, udvaračima vlastitoj ženi (izvrsni Danny Huston), kivnim glumicama (Jessica Biel), pa čak i samim Edom Geinom (Michael Wincott).

Snimanje je bilo izuzetno teško, a Hitchcock je bio prisiljen na neuobičajeno mnogo ponavljanja. Ključnu scenu pod tušem u trajanju od 3 minute, u kojoj Marion Crane, tajnica iz Arizone koja pobjegne s 40 tisuća dolara bude nasmrt izbodena u motelu Bates, Hitchcock je snimao 6 dana. Za krv je koristio tamnu čokoladu, a brojne se legende raspredaju o snimanju te scene, uključujući to da je Hitchcock inzistirao da voda bude ledena kako bi Leigh uvjerljivije vrištala. Navodno je tijekom snimanja zbijao brojne neslane šale na njezin račun te je primjerice skrivao razne verzije leša majke u njezinoj garderobi. Cenzor nije htio dopustiti gotovo nijednu scenu, a svi prijatelji koje je Hitch imao bili su zgroženi samom pomisli da nešto takvo bude prikazano. Naravno, ideja o snimanju filma o serijskom ubojici s dvojnim identitetom ni nije mogao proći u to vrijeme. No Hitchocku se rizik ipak isplatio. Psiho je postao veliki filmski hit i danas se smatra njegovim najnadahnutijim djelom.

Film Hitchcock nominiran je za najbolju šminku za nagradu Oscar. Tu stavku nije potrebno dodatno objašnjavati, jer ako pogledamo sliku Alfreda Hitchcocka i sliku Anthonya Hopkinsa u ulozi Hitcha primjetit ćemo gotovo nevjerojatnu sličnost. Film prikazuje Hitcha kao ekscentričnog, kontroverznog, samouvjerenog i kreativnog redatelja koji sve svoje negativne emocije liječi hranom. No, film pokazuje i koliku je ulogu u njegovom životu imala njegova supruga Alma. Moglo bi se reći da Hitchcock zaista ne bi bio Hitchcock da nije bilo nje. Vidjeti jednog onako ”velikog” čovjeka podložnog ženi zaista je poseban prikaz za što je Helen Mirren kao stvorena za to. S druge strane, imamo Scarlett Johnsson koja izgledom zaista ulazi u kalup Hitchove opsesije prema hladnim plavušama, a kažu da je s Janet Leigh imao poseban odnos. Navodno ju je uhodio, špijunirao i maltretirao je svojim uputama. U filmu nije bilo previše govora o tome, tek poneka scena o špijuniranju, njegovom gledanju nje i udvaranju.

Ja sam samo čovjek koji se skriva u kutu s kamerom i promatra,’ govori o sebi Alfred Hitchcock, a ovoga puta, promatrat ćemo ga s druge strane kamere.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest