Filmska kolumna: Predivan i jedinstven pogled na “Snjeguljicu” (Riječno kino, petak u 21:30h)

Na dodjeli španjolskih filmskih nagrada Goya u Madridu, film je osvojio čak 10 nagrada – najznačajnije među njima su nagrada za najbolji španjolski film, za originalni scenarij i najbolju glavnu žensku ulogu. Nagrade Goya španjolske su glavne nacionalne filmske nagrade često nazivane i “španjolskim Oscarom”. Dodjeljuju se od 1987. u 28 kategorija

Bergerova “Snjeguljica” autorov je “hommage” zlatnom dobu nijeme europske melodrame u kojemu bajka braće Grimm biva relocirana u romantičnu viziju Španjolske 20-tih godina prošloga stoljeća. Berger u potpunosti iskorištava atmosferični potencijal crno-bijele tehnike i ekspresivni potencijal nijemog filma kako bi prikazao zlatno doba španjolskih toreadora, ne zaobilazeći krvave detalje.

Pablo Berger rođen je 1963. u Bilbau u Španjolskoj. Godine 1988. režirao je svoj prvi kratki film, “Cortometraje Mamá”/ “Majka” s Alexom de la Iglesiom i Ramonom Bareaom. Magistrirao je na filmu na New York University-u. Nakon položenog doktorata, radio je kao profesor menadžmenta na New York Film Academy-u. Paralelno je gradio karijeru kao izdavač i glazbeni producent, što je rezultiralo filmom “Torremolinos 73” iz 2003. godine. 2012. premijerno je prikazan “Blancanieves”, njegov treći koji se natjecao za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Film je osvojio nagradu na 9. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Bukureštu, a do sada je bio prikazan na Toronto International Film Festivalu, Donostia-San Sebastián International Film Festivalu, BFI London Film Festivalu, Warsaw Film Festival, Stockholm International Film Festivalu te mnogim drugima. U Hrvatskoj je film prikazan na ovogodišnjem Festivalu mediteranskog filma u Splitu čiji program trenutno putuje obalom od grada do grada te Fantastic Zagreb Film Festivalu, a u petak 2. kolovoza mogu ga pogledati i Karlovčani na Riječnom kinu uz Karlovačko, u 21:30 na Gradskom kupalištu Foginovo.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest