Filmska kolumna: Pirati – Banda nepoželjnih (Riječno kino za djecu, petak 21:30)

Tako će se u utrci za nagradu ”Pirat godine”, Piratski kapetan susresti sa mlo “pomaknutim” biologom i znanstvenikom Charlesom Darwinom, koji također žudi za priznanjem od svoje struke tako da kada predoči svoja opažanja kapetanu o njegovoj papigi Polly, kapetan se odluči na putovanje u London gdje su oni kao pirati nepoželjni, kraljica Victorija je zakleti neprijatelj pirata, i gdje će na znanstvenom natjecanju za ”Znanstveno otkriće godine” predstaviti Polly.

Režiju potpisuju Peter Lord (Pobuna u kokošinjcu) i Jeff Newitt, a uz već navedene glumce, svoje su glasove izuzetno zabavnim likovima posudili i Brendan Gleeson i Martin Freeman. Duhovitošću i osjećajem za jednostavno pripovijedanje, na osnovu svoje knjige, scenarij je napisao Gideon Defoe te stvorio podlogu za nadasve protkani animirani film koji će vas osvojiti svojom dovitljivošću i živopisnim likovima. Čitav film prepun je pametnih znanstvenih i povijesnih referenci koje će sigurno nasmijati upućenijeg gledatelja – od parafraziranja velikih filozofa, preko Kapetanove papige koja je zapravo izumrla ptica dodo, do čitavog niza sporednih likova koji uključuju Jane Austin, Thomasa Edisona, Alexandera Grahama Bella i druge stvarne i književne junake.

Za one mlađe tu je standardni repertoar fizičkih gegova, kao i neki dobro podmetnuti štosevi poput činjenice da je jedan od članova Kapetanove posade zapravo – žena skrivena iza ogromne lažne brade. Postoje trenuci jednostavne genijalnosti (”putovanje” brodom preko mape uz muziku The Clash – London Calling), scene i situacije od kojih ćete se smijati do suza (Darwinova opaska o puževima i situacija u dizalu) i u kojima će uživati kako mališani tako i ona ”velika djeca”.

Film je rađen tehnikom clay-motion animacije (animacija glinenih lutaka). Prisjetimo se legendarnog glinenog dvojca iz “A je to?” ili neodoljivog “Pingu”, ali svjetski gigant na polju clay-motion animacije jest britanski animacijski studio Aardman u čijoj produkciji su nastali Pirati. Osnivači Aardmana Nick Park i Peter Lord su za svoje animirane filmove o uvijek smotanom Wallaceu i njegovom uvijek pribranom psu Gromitu dobivali priznanja Američke filmske akademije i to u kategorijama kratkometražnih i dugometražnih animiranih filmova. Točnije za “Creature Comforts” (1989.), “Wallace & Gromit: The Wrong Trausers” (1993.), “Close Shave” (1995.) – sve kratkometražni, i za dugometražni “Wallace & Gromit: The Curse of Were-Rabbit” (2005.). Prvi animirani film napravljen u suradnji sa holivudskim DreamWorksom bio je “Pobuna u kokošinjcu”(2000.).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest