Restauriraju se topovi iz zbirke na Turnju – uvodi se rasvjeta i uređuje okoliš ove turističke atrakcije

foto SkyStudio

Kompleksan program konzervatorsko-restauratorskih radova na predmetima zbirke oružja i vojnih vozila Domovinskog rata izloženih na prostoru vojnog kompleksa Turanj, Gradski muzej Karlovac započeo je obnovom dvaju primjeraka protutenkovskih topova M1Mk2, priopćila je Hrvojka Božić, ravnateljica Gradskog muzeja koji upravlja i zbirkom na Turnju. Kako navodi, oštećenja na topovima nastala su tijekom dugogodišnjeg izlaganja na otvorenom prostoru.

– Planirani su postupci zaštite koji imaju dugotrajni učinak, djeluju konzervatorski, sprečavaju korozivne procese i omogućavaju dugotrajnu materijalnu zaštitu predmeta, očuvanje spomeničkih svojstava i prezentaciju.

Radovi su povjereni višem restauratoru Zoranu Kirchhofferu iz Zagreba i trajat će do prosinca, dok se nastavak restauracije ostalih predmeta planira u idućoj godini.

Prostor zbirke koja je zadnjih godina postala i najposjećenija destinacija u gradu, odnosno prava turistička atrakcija, dobit će javnu rasvjetu. To je, navodi Božić, dio projekta rekonstrukcije zgrade Californije i uređenja pripadajućeg okoliša.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest