Rekonstrukcija Radićeve kreće 9. rujna – u prvoj pretfazi počinju arheološka iskapanja kod “gradske straže”

Kroz desetak dana počinje kopanje u Radićevoj

Za nepunih dva tjedna počet će dugo najavljivana i kod građana očekivana rekonstrukcija Radićeve ulice, ali tek u prvoj, rekli bismo pretfazi s obzirom da tek kreću obvezna arheološka istraživanja. Prvo će se krenuti s radovima na iskopavanju kod tzv. Turskih vrata, na južnom izlazu iz gradske Zvijezde i to 9. rujna.

U gradskoj upravi je dogovoren početak radova i ovih bi se dana trebao potpisati ugovor s tvrtkom Arheo Plan iz Konavala. Po riječima Nele Kovačević Bokarica, vlasnice tvrtke i arheologinje koja će voditi radove, kopanje na lokaciji kod “Gradske straže” trebalo bi trajati oko dvadeset radnih dana. Potrebno je istražiti dio na kojem se nalazi cesta, dok će se promet Ulicom Martina Gambona nesmetano odvijati.

Ovo je tek jedna od lokacija u Radićevoj ulici koju će istražiti arheolozi dok će, kako su još prije najavljivali u gradskoj upravi, “dinamika radova ovisiti o arheološkim nalazima”.

Podsjetimo, arheološki radovi su nužni kako bi se po zakonu moglo uopće pristupiti rekonstrukciji objekta koji se nalazi u povijesnoj zoni. Investitor radova je Grad Karlovac dok će nadzor vršiti Krešimir Raguž iz Konzervatorskog odjela Karlovac pri Ministarstvu kulture RH.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest