Počinje izrada projekta KAquariuma – na proljeće već moguća gradnja nove karlovačke turističke atrakcije

Danas je projekt karlovačkog akvarija – KAquariuma na obali rijeke Korane ušao u novu fazu. Naime, potpisan je ugovor s tvrtkom Studio 3LHD o izradi idejnog rješenja, idejnog projekta i glavnog projekta, odnosno kompletne tehničke dokumentacije do građevinske dozvole.

Kako će budući KAquarium, financiran iz strukturnih fondova Europske unije izgledati, mogli bi znati već za 60 dana koliko traje rok za izradu idejnog rješenja. Daljnjih trideset dana traje rok za izradu idejnog projekta, pa zatim 60 dana za izradu glavnog projekta.

Nakon što bude izrađena tehnička dokumentacija striktno po uvjetima iz javnog natječaja, i ako sve bude u redu u koordinaciji s Ministarstvom regionalnog razvoja koje raspoređuje europski novac, “prva lopata” na prostoru nesuđenog autkampa mogla bi zazveckati već u proljeće 2014. godine. Vrijednost danas potpisanog posla je milijun kuna s PDV-om, od čega 80 posto sredstava daje Ministarstvo. Vrijednost ukupnog projekta je 3,5 milijuna eura.

– Ovo je i za nas veliki izazov. Radi se o prekrasnom prostoru u blizini rijeke i slapa, te artikulaciji već postojećeg građevinskog materijala, rekao je jedan od suvlasnika Studija 3LHD Marko Dabrović. Kako je obećao, u ovaj će posao punom snagom, sto posto kao i u sve ostale što su dosad radili, te će im karlovački akvarij biti nova referenca. S obzirom na sve što su dosad radili arhitekti ovog studija, ne treba sumnjati da će Karlovac dobiti reprezentativan objekt, oplemenjeni prostor i novu, jedinstvenu regionalnu turističku atrakciju. Naime, Studio 3LHD široj je javnosti poznat po projektiranju splitske rive, sportske dvorane na Zametu, prvog hrvatskog dizajnerskog hotela Lone u Rovinju, akvarija u Dubrovniku, te sportskoj dvorani u Balama koja je 2011. godine proglašena najboljim sportskim objektom na svijetu.

– Logika KAquariuma se veže za logiku Karlovca kao grada susreta i grada na četiri rijeke. Mi smo prvi grad koji će pokupiti novac iz strukturnih fondova EU i oplemeniti ih na ovaj način, rekao je gradonačelnik Damir Jelić. Kako dodaje, ovaj je projekt krenuo od negativne percepcije autokampa i ispravljale su se “krive drine”.

– Ako ijedan grad na kugli zemaljskoj ima pravo na ovakav projekt to je grad sa četiri rijeke i grad koji putem rijeka ima vezu s drugim gradovima u regiji. Ozljem preko Kupe, Slunjem preko Korane, Mrežnica nas spaja s Dugom Resom, a Dobra s Ogulinom, zaključio je gradonačelnik.

Što mora obuhvatiti idejni projekt stoji u uvjetima natječaja. To su deset velikih bazena od po 25 m3, trideset bazena za endeme, karantenski bazeni, park, vodeni labirint, staze zdravlja. Predviđeni su i dodatni sadržaji kao izložbena i konferencijska dvorana, suvenirnica, recepcija, kafić, restoran, ali i šetnica i mjesto za odmor Karlovčana i posjetitelja koji nužno nisu posjetitelji akvarija.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest