Nova nagrada karlovačkim inovatorima – na međunarodnom sajmu inovacija Agro Arca nagrađen Vladimir Tudić

Karlovački inovator Vladimir Tudić među dobitnicima je Nagrade Agro Arce, koju je dobio za ventilacijski rekuperator zraka sa sredstvom za sterilizaciju i pročišćavanje zraka. Ovu vrijednu nagradu dobili su još inovacija mladih zagrebačkih inovatora iz tvrtke EDC – sustav za nadzor i upravljanje agrikulturnim površinama, tvrtka Altpro za sustav prerade ružmarina na vlastitoj inovaciji mobilnoj destileriji, vozilo za odvoz otpada Ekomunal tvrtke Tehnix s novim sustavom za prešanje otpada, predsjednik inovatora Zadarske županije Rade Nekić za grupu proizvoda na bazi ljekovitog bilja te grupa poljskih inovatora iz Instituta za naftu i plin za čvrsto gorivo koje sadrži biološke komponente obogaćene multifunkcijskim aditivom.

Grand Prix 6. Agro Arce, pak, dobila je inovacija iranskog instituta – inteligentni sustav navodnjavanja preko sustava upravljanja vodom farme.

Ova inovacija u Iranu je već na tržištu, a uskoro bi mogla osvojiti i svijet zbog izuzetne korisnosti za poljoprivredne proizvođače. Riječ je o uređaju koji istovremeno ispituje kvalitetu tla te određuje što tlu nedostaje za optimalnu plodnost i istovremeno hrani tlo tim komponentama.

– Naša inovacija može pomoći razvoju poljoprivrede u cijelom svijetu. Drago mi je što smo je predstavili baš u Hrvatskoj čiji je potencijal za razvoj poljoprivrede velik, rekao je prilikom preuzimanja nagrade Ali Reza Rastegar, predsjednik Prvog instituta inovatora i istraživača Islamske Republike Iran, koji se na sajmu predstavio s nekoliko praktičnih inovacija za poljoprivrednu proizvodnju.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest