HOO: Predstavljena knjiga “Hrvatska i olimpijska odličja”

Uoči obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana, čija će se centralna proslava održati u utorak 10. rujna u Osijeku, kao spomen na 10. rujna 1991. kada je utemeljen Hrvatski olimpijski odbor (HOO) danas je u Novinarskom domu predstavljena knjiga “Hrvatska i olimpijska odličja” autora Jurice Gizdića. – Ovo je jedinstvena knjiga u kojoj je preko biografija naših olimpijaca ispisana, ne samo sportska i olimpijska, nego i politička povijest Hrvatske – kazao je na predstavljanju knjige predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

U ime Kluba hrvatskih olimpijaca Danira Bilić kazala je da uz naknadu za sportsku izvrsnost ova knjiga najbolji poklon hrvatskim sportašima koji su osvajali olimpijska odličja. – U knjizi je na 352 stranice obrađeno čak 292 biografije svih naših olimpijaca koji su osvajali medalje od ”Milana Neralića do Sandre Perković” – rekla je Bilić, koju ljubitelji košarke poznaju pod djevojačkim prezimenom Nakić i koja je tri puta bila proglašavana najboljom košarkašicom Europe, a u svojim vitrinama ima srebrnu olimpijsku medalju s Igara u Seoulu 1988. godine.

Predstavljajući knjigu predsjednik Komisije za izdavaštvo HOO-a Jura Ozmec kazao je kako je ovo 57. knjiga sa sportskom tematikom najplodonosnijeg živućeg hrvatskog sportskog publicista Jurice Gizdića. – Znam da ovo nije posljednja knjiga Jurice Gizdića jer je u pripremi i knjiga o našim najboljim trenerima, zatim o 100 najuspješnijih naših sportašica, dok bi kruna izdavačkog poduhvata Jurice Gizdića trebala biti knjiga o svim hrvatskim sportašima koji su nastupili na OI i koja bi trebala biti tiskana uoči olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. – rekao je Ozmec.

Suizdavač knjige “Hrvatska i olimpijska odličja” je poznata nakladnička kuća Alfa d.d. čiji je direktor marketinga Domagoj Dedić naglasio da će preko svoje prodajne mreže nastojati da knjiga bude dostupna čitateljima u svim dijelovima Hrvatske. – Posebno smo zainteresirani da knjiga dođe u ruke našim školarcima jer će u njoj naći mnogo pozitivnog i inspirativnog za sve ono čime će se kasnije u životu baviti – istaknuo je Dedić.

Autor knjige Jurica Gizdić kazao je da je knjigom, koja je nastala kao plod višegodišnjeg istraživanja naše sportske povijesti, želio pokazati što je sve hrvatski sport dao olimpijskom pokretu i koliki je udio hrvatskih nositelja olimpijskih medalja u bivšoj državi. – U prvom dijelu knjige dani su nastupi svih hrvatskih sportaša na OI od 1900. do 1988. godine, te od 1992. do 2012. kao i na ZOI od 1924. do 1988. te o 1992. do 2010., a u drugom biografije svih hrvatskih osvajača počevši od najuspješnijih Janice Kostelić sa šest, preko Matije Ljubeka (4), Perice Bukića (3), Venia Loserta (3), Veselina Đuhe (2), Slavka Goluže (2), Denia Lušića (2), Valtera Matoševića (2)… – kazao je Gizdić.

HINA/HOO

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest