HOO nagradio najuspješnije mlade športaše u 2013., među kojima je i Ozljanka Valentina Pavlaković

U Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović u ponedjeljak, 10. rujna 2013. uručene su Nagrade “Dražen Petrović” najuspješnijim mladim sportašima. Među nagrađenima je i talentirana ozaljska kuglačica Valentina Pavlaković, kao član sastava juniorske kuglačke reprezentacije Hrvatske.

U konkurenciji najuspješnije športašice mlađih dobnih kategorija nagradu je dobila Ana Konjuh koja je ove godine ujedno proglašena i najvećom nadom hrvatskog sporta. Ana je u prosincu 2012. osvojila Orange Bowl, jedan od najprestižnijih juniorskih teniskih turnira, u siječnju 2013. postala je prva juniorka svijeta nakon što je u pojedinačnoj konkurenciji u igri parova osvojila juniorskom Grand Slam turniru Australian Open. U rujnu 2013. osvojila je i juniorski Grand Slam turnir US Open.

Najuspješnijim športašem mlađih dobnih kategorija proglašen je atletičar Matija Gregurić, prvi u bacanju kladiva na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore 2013. u Donjecku (Ukrajina).

U ženskoj ekipnoj konkurenciji nagrađena je mlađa juniorska kuglačka reprezentacija u sastavu: Klara Sedlar, Mirna Bosak, Milana Pavlic, Ana Jambrović, Valentina Pavlaković, Helena Bolić za osvojeno 1. mjesto u ekipnoj konkurenciji na Svjetskom prvenstvu U18 u Zalaegersegu. U muškoj konkurenciji nagrada je pripala juniorskoj vaterpolskoj reprezentaciji u sastavu: Ivan Marcelić, Luka Bukić, Marko Macan, Antun Goreta, Loren Fatović, Marino Čagalj, Andrija Bašić, Antonio Buha, Ante Visković, Ivan Živković, Ante Vukičević, Luka Lozina i Andro Gagulić koja je na Svjetskom prvenstvu za juniore u mađarskom Szombathelyu osvojila 2. mjesto.

Najuspješniji športski par, štafeta ili posada je kajakaška štafeta u sastavu Luka Obadić, Jadran Zonjić i Ivan Tolić koja je osvojila 2. mjesto u C-1 spustu i klasičnoj utrci na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Loferu.

Športašem – najvećom nadom hrvatskog športa proglašen je jedriličar Dominik Perković, drugi u klasi Laser 4.7 pojedinačno na Europskom prvenstvu U16 održanom na mađarskom Balatonu.

Novčana nagrada za najuspješnijeg športaša i športašicu iznosi 20.000 kuna bruto, dok će svaki član ženske i muške ekipe dobiti po 2.000 kuna bruto, a svaki član para, posade ili štafete po 7.000 kuna. Novčana nagrada za najveće nade hrvatskog športa iznose 15.000 kuna bruto.

Nagrada “Dražen Petrović” dodjeljuje se darovitim mladim sportašima i ekipama za izvanredne športske rezultate i športski razvoj. Nazvana po Draženu Petroviću, jednom od najboljih svjetskih košarkaša i nositelja triju olimpijskih odličja (OI Los Angeles 1984., Seoul 1988. i Barcelona 1992.), ustanovljena je odlukom Vijeća HOO-a 2006. a prvi put dodijeljena u rujnu 2007. u povodu proslave dana osnivanja krovne sportske organizacije u Republici Hrvatskoj.

Odluku o izboru dobitnika Nagrade donosi Odbor kojeg čine predstavnici Vijeća HOO-a, Hrvatskog zbora sportskih novinara, Hrvatskog kluba olimpijaca te Sportskih novosti. Ovogodišnji odbor djelovao je u sastavu: Sanda Čorak, Velimir Bašić, Miho Glavić (članovi Vijeća HOO-a); Ana-Marija Čelan, Natko Zrnčić-Dim i Ištvan Varga (članovi Komisije sportaša HOO-a); Iva Perdec-Augustić, Romana Caput-Jogunica, Vinko Knežević (Hrvatski zbor sportskih novinara); Dubravko Šimenc, Martina Zubčić, Tamara Boroš (Hrvatski klub olimpijaca), a predsjednik Odbora je Zvonimir Boban (Sportske novosti).

HOO/ Manuela Sentđerđi Čorković

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest