Tribina “Kako se osamostaliti u Karlovcu”? Izgleda vrlo teško, mladi traže drugu sredinu za “bolje sutra”

Velik broj mladih želi otići iz Karlovca i potražiti sreću i posao u nekim drugim gradovima, neki i u inozemstvu, dok će uvijek biti i onih, nadamo se u većini, koji će edukaciju završiti u Hrvatskoj te ovdje živjeti, raditi i zasnovati svoje obitelji. Upravo kako bi ovih drugih bilo što više, danas je u Knjižnici za mlade održana tribina radnog naziva “Kako se osamostaliti u Karlovcu”.

Na tribinu u Knjižnicu za mlade došlo je podosta mladih Karlovčana, učenika Gimnazije, predstavnika udruga mladih, pa čak i članova Savjeta mladih, te ravnatelja i djelatnika grdske uprave. Mlade smeta to što za zapošljavanje u gradu, kako su pojedini naveli, i dalje nije bitna struka, već i dalje prednost imaju oni po “stranačkoj podobnosti”, te apostrofiraju kako su primjeri ovog nečasnog ponašanja više nego očiti i učestali.

– Okupljeni su najčešće spominjali kako nakon srednje škole planiraju nastaviti školovanje u drugim gradovima gdje namjeravaju i ostati. Oni malo stariji spomenuli su kako postoji veliki problem zapošljavanja i rješavanja stambenog pitanja što navode i kao najveći razlog ne vraćanja mladih stručnjaka u Karlovac.  U diskusiji je bio naglasak na kvaliteti života u Karlovcu, dok su u drugom dijelu sudionici napisali svoje preporuke kako bi se pri izradi novog Gradskog programa za mlade unaprijedilo postojeće stanje, navode organizatori predavanja iz karlovačke udruge “Domaći”.

Naime, komentari i prijedlozi će biti uvršteni u cjelokupno istraživanje kao polazne točke pripreme fokus grupa koje će se održati tijekom jeseni.  Diskusija je provedena u okviru projekta “Demokracija za 5+” koji Domaći provode u partnerstvu s udrugama iz Pule, Vukovara, Splita i Petrinje financiranog od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest