U subotu seminar Tai Chi Chuan, čuvar zdravlja

U prostorijama Karate kluba Kaplasta na Borlinu, u subotu 28. rujna, održat će se tai Chi Chuan seminar. Seminar koji počinje u 9,00 sati, održati će certificirani učitelj Taijiquana Jasminko Miklec iz Zagreba, ovlašten za podučavanje i prenošenje autentičnih borilačkih i terapeutskih vještina, Taijiquana i Qigonga, od vodećih svjetskih autoriteta i Majstora Chen Xiaowang-a i Li Junfeng-a.

Ukratko, Tai Chu Chuan je drevna kineska vještina koja ima duboko terapeutsko djelovanje, poboljšava tjelesnu kondiciju i koncentraciju te uravnotežuje um i tijelo. Vježbe koje će se podučavati lagane su za učenje i prikladne za svaku dob, također i za one kojima je iz nekog razloga smanjena mogućnost pokreta – objašnjava Jasminko Miklec.

Što je Tai Chi Chuan Tai Chi Chuan, stoljećima staru kinesku borilačku vještinu i trening za povećanje razina energije, zapadni je svijet u posljednje vrijeme ponovo otkrio kao jedan od najefikasnijih oblika vježbanja svih vremena. To je vještina koja ne samo što čini tijelo sposobnijim već i povećava mentalnu energiju i smanjuje stres.

Tai Chi je inače uglavnom poznat po svom blagotvornom djelovanju na zdravlje pa ga zdravstveni stručnjaci širom svijeta priznaju kao učinkovitu metodu za suzbijanje bolova od artritisa, za jačanje srca, krvnih žila i otklanjanje stresa. Tai Chi Chuan nije samo običan sustav vježbâ. Zasnovan na zakonima prirode, koristeći elementarnu biomehaniku, Tai Chi Chuan stavlja naglasak na disanje, ravnotežu, pravilan stav tijela i koncentraciju, što konačno vodi krajnjem opuštanju. Graciozni, spori i valoviti pokreti, kombinirani s pravilnom mentalnom pažnjom, nude izvođaču Tai Chi Chuana kompletno vježbanje duha i tijela. Zbog toga mnogi nazivaju Tai Chi pokretnom meditacijom.

Umjesto da se služi silom, Tai Chi naglašava korištenje mentalne snage. Na taj je način stečena unutarnja snaga – Chi energija! Ako Chi u svom protoku kroz tijelo ili kroz meridijane naiđe na neku prepreku, to dovodi do neke bolesti. Dok bioterapija i akupunktura pomažu tijelu da se iscjeli “otvaranjem” blokova, Tai Chi Chuan pomaže sprečavajući stvaranje tih barijera. Svakodnevno vježbanje Tai Chi Chuana pronosi energiju Chi kroz čitavo tijelo, održavajući prolaze odnosno meridijane prohodnim.

Da biste vježbali Tai Chi Chuan, nije vam potrebna neka posebna odjeća niti oprema, a vježbe možete izvoditi bilo gdje i u bilo koje vrijeme. Za svakodnevno vježbanje dovoljno vam je 15 do 30 minuta. To nije neki trening za srce i krvožilni sustav, ali povoljno utječe na mišićni tonus, smanjuje stres, povećava kapacitet pluća i, naročito, povećava nivo bioenergije. Najbolje mjesto za vježbanje je na otvorenom, na čistom zraku, daleko od buke i zagađenosti u udobnoj obući i odjeći – kaže Miklec.

Detaljne informacije mogu se dobiti na mob. 091/ 5131-977.

KAŠonline

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest