Cvjetnicu prije 8 godina mještani Generalskog Stola nikad neće zaboraviti – tada je ubijen njihov župnik Josip Rafaj

Crkva u Generalskom Stolu

U crkvi Svetoga Antuna toga se jutra okupilo čitavo mjesto, a ipak, nedostajao je u tom trenutku najbitniji stanovnik Generalskog Stola. Kada je dobrano već bilo vrijeme mise, poslali su Ružu Gaćak da provjeri gdje je. Spustila se s brdašca, prešla cestu, ušla u dvorište župnog dvora, pa kroz dvorište došla do zaklonjenog ulaza.

Jeziv prizor

Otškrinula je vrata, a iza njih dočao ju je jeziv prizor. Najdraži svećenik Josip Rafaj ležao je u krvi. I prije dolaska policije moglo se zaključiti da je – ubijen.

Od tragedije je prošlo točno osam godina, iako se datumi ne preklapaju, jer je u to vrijeme nedjelja padala na 16. ožujka, bilo je to na Cvjetnicu, i zato Generalčani drukčije doživljavaju ovaj kršćanski blagdan.

Policijska istraga je ubojicu pronašla u Srećku Uzelcu s Udbine, motiv se rodio iz teške ljubomore, Srećko je doznao da je njegova bivša djevojka Evica Krešić ljubovala sa svećenikom dok je on službovao u Korenici. Došao je u noći, pokucao na vrata i triput zapucao: U trbuh, ruku i glavu. U istrazi je dvaput priznao sve, na sudu je optužio Evicu, ali ta verzije nije prošla kod Sudskog vijeća. Dobio je 14 godina za to kazneno djelo, te još godinu za prijetnje i nezakonito držanje oružja.

Ubojica uskoro na slobodi

Za dvije godine ostavrit će pravo na prijevremeni otpust u svoju Liku, lako moguće da će se on realizirati, jer je Srećko uzoran zatvorenik, a usto je i ozbiljno obolio.

A njegova žrtva u svojem je zavičaju, sahranjen je župnik Rafaj u rodnoj Gornjoj Stubici, kamo Generalčani uvijek navrate zapaliti lampon kad idu na hodočašća u Mariju Bistricu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest