Bliži se stogodišnjica Prvog svjetskog rata – spomenik žrtvama na Vojnom groblju i dalje čeka detaljnu obnovu

Vojno groblje u Karlovcu (foto wikimapia.org)

Karlovačko Vojno groblje s arkadama koje su zamišljene kao spomenik nastradalima u Prvom svjetskom ratu, trebalo bi stogodišnjicu početka prvog globalnog svjetskog sukoba sljedeće godine dočekati na dostojan način, uređeno i obnovljeno. Hoće li tako i biti informirali smo se u gradskoj tvrtki Zelenilo koja održava gradska groblja.

Kako je naveo glasnogovornik Željko Tomas, Zelenilo je u kontaktu s  Ministarstvom branitelja i Povjerenstvom za koordinaciju obilježavanja Stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Početkom rujna dostavljeni su i svi podaci kojima Zelenilo raspolaže o žrtvama rata ili poslijeratnog stradavanja.

Uređenje groblja koje se nalazi u stopostotnom vlasništvu Grada Karlovca vrši se prema potrebi, no možemo zaključiti da s obzirom na cjelokupno stanje, trebala bi mu detaljna obnova.

– U proteklih nekoliko godina Zelenilo je na Vojnom groblju rekonstruiralo četiri potporna zida, postavilo novu ogradu, postavljena je fontana te su uklonjena opasna i trula stabla. Gradu Karlovcu dostavili smo program hitnih intervencija potrebnih na Vojnom groblju u više navrata u zadnjih nekoliko godina, navode u Zelenilu.

S obzirom da su predstavnici karlovačke gradske uprave posljednjih godina počeli pohoditi spomen obilježja pripadnicima 96. Karlovačke pješačke pukovnije iz Prvog svjetskog rata u susjednoj Sloveniji i Italiji, valjda će na red za detaljnu obnovu doći i ovo karlovačko groblje koje je autor Herman Bolle počeo graditi kao spomenik žrtvama ali ga, stjecajem okolnosti nikad u potpunosti nije dovršio.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest