U Karlovcu održano 45. predstavljanje knjige “Ivan Gudelj – hajdučka priča”

Novinar portala www.dalmacijanews.com Blaž Duplančić iz Splita – autor knjige “Ivan Gudelj – hajdučka priča” i nogometaš Ivan Gudelj, predstavili su ovu knjigu u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu. Bilo je to 45. predstavljanje te knjige dosad, u Hrvatskoj i u inozemstvu. O knjizi i nogometašu Ivanu Gudelju govorili su još Martin Artuković – predsjednik prijatelja Hajduka iz Osijeka i Marija Tomek – tajnik Udruge Hepatos iz Zagreba. Skup je otvorio i pozdravio domaćin, karlovački gradonačelnik Damir Jelić.

U Hrvatskoj je vrlo malo biografija poznatih športaša, a Duplančić je u svojoj knjizi obradio kompletnu igračku povijest jednog od naših najzanimljivijih nogometaša. Ivan Gudelj bio je kapetan Hajduka i reprezentacije Jugoslavije, s kojom je igrao na SP-u u Španjolskoj i EP-u u Francuskoj. Knjiga donosi Gudeljeva sjećanja na najvažnije utakmice Hajduka i reprezentacije iz njegova vremena, kao i potresnu priču o teškom mirenju sa činjenicom da sa 26 godina mora u bolnicu, umjesto u Real Madrid. Gudelj je Duplančiću opisao brojne dosad nepoznate detalje svoje karijere, knjiga sadrži opis i statistiku nekih od Gudeljevih najvažnijih utakmica, a svoje su mišljenje o njemu u knjizi izrekli i brojni nogometni stručnjaci te suigrači.

Ideja za pisanje knjige potekla je nakon jednog intervjua s Gudeljom. U njoj je dat presjek njegovog života od djetinjstva, početka karijere, njenog vrhunca te naglog krajarekao je Duplančić i nastavioKad kažem da ovo nije biografija jednog nogometaša, već jedna velika priča, tada želim naglasiti kako je ovo biografija o športašu koji je ostvario potpunu afirmaciju i našao se na pragu odlaska među vrhunske europske športaše, u svojoj 26. godini života, imajući pri tome mogućnost da bira klub u koji će otići… U jednom trenutku sve to se sruši, on biva bolestan, ostavljen od mnogih…

Na kraju se prisutnima obratio i sam Ivan Gudelj kazavši:

Danas pokušavam mlade igrače naučiti da poštuju jedan drugoga i da im svaka nova utakmica bude nova radost. Moja igračka karijera trajala je kratko, ali zapravo dovoljno dugo da spoznam koliko je kratak put od zvijezda do zaborava. Snagom vjere i duha i pozitivnim mislima može se izaći na kraj sa svakom životnom nevoljom…

O bolesti koja se prepriječila daljnjoj nogometnoj karijeri Ivana Gudelja govorila je Marija Tomek iz Udruge Hepatos koja smatra da Gudeljev primjer može pomoći mnogima jer je iz svoje životne priče izašao kao pobjednik. Nazočnima se u ime prijatelja Hajduka iz Osijeka obratio i Osječanin Martin Artuković. Prisutni su obraćanja svih nazočnih ispratili su velikim pljeskom. Na samom početku prikazan je 13-minutni film o Gudeljevim najboljim utakmicama u dresu Hajduka i reprezentacije, a u glazbenom dijelu promocije su nastupila je karlovačka klapa Furešti.

Ljubitelji športa iz Karlovca, nogometa i Hajduka, zasigurno su mogli uživati u ležernom predstavljanju koje je nadasve i poučnog karaktera te je prava šteta što se predstavljanju knjige okupilo tek 40-ak poklonika a događaj je zaslužio znatno više, veću posjetu, naročito starijih i mlađih karlovačkih nogometaša kojih gotova da i nije bilo, a iz izlaganja su puno toga mogli saznati o pristupu športu jer se kroz cijelu knjigu provlači i dosta jasna poruka, primjer koji uistinu ulijeva nadu svima onima koji misle da su u bezizlaznoj situaciji.

Za ovu knjigu autor Blaž Duplančić dobio je nagradu za izdavaštvo u 2010. godini od Hrvatskog zbora sportskih novinara.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest