Uvjet za kredit za obnovu zgrada uredno plaćanje pričuve – u 2013. realizirani radovi vrijedni 8 mln kuna

U 2013. godini karlovačka gradska tvrtka koja upravlja većinom stambenih zgrada u gradu realizirala je, naravno, novcem stanara odnosno vlasnika, oko 30 projekata u ukupnoj vrijednosti većoj od osam milijuna kuna.

Kako su danas izvijestili u Inkasatoru, samo u rujnu je u  realizaciju ušlo 10 projekata ukupne vrijednosti preko 800 tisuća, dok su u pripremi još tri čija se realizacija očekuje.

– Naši su projekti u završnim fazama, pogotovo oni koji se odnose na sanaciju ravnih krovova. S ovom godinom smo zadovoljni, odrađeni su projekti sukladno planovima koje su nam dostavili predstavnici vlasnika i suvlasnika stanova početkom ove godine, rekao je direktor Inkasatora Nikola Rogoz koji nije krio zadovoljstvo učinjenim.

Rogoz je novinarima danas objasnio način na koji se preko Inkasatora realiziraju željeni radovi. Nakon što se dostavi plan potrebnih radova, izrađuju se troškovnici te financijska analiza stanja računa zgrade. Ukoliko zgrada nema dovoljno financijskih sredstava, može se uzeti kredit po kamatnoj stopi od 5,5 posto. Jedina garancija za odobrenje kredita je uredno plaćanje pričuve. Nakon što je kredit odobren, sredstva se prosljeđuju na podračun stambene zgrade i kreće se u natječaj za izvođača radova.

Prioritete utvrđuju sami stanari u dogovoru sa svojim predstavnicima dok su, neki od njih, imali i problema jer nisu na vrijeme reagirali. To se dogodilo u Grabriku kad su stanari više mjeseci bili bez dizala o čemu smo već pisali. Nakon što je u zgradi u M. Vrhovca 11 sanirano jedno dizalo, sad se uređuje i drugo.

– Oba dizala bila su tehnički ispravna i životi nisu bili ugroženi no radi se o usklađenju dizala sa propisima RH-e o sigurnom prometovanju dizala. Da ih nismo zatvorili kršili bi Zakon i svi plaćali kaznu. Nakon ove sanacije, naljepnice koje vidite “Uporaba dizala na vlastitu odgovornost” se uklanjaju što znači da su dizala u skladu sa svim propisima, rekao je voditelj tehničkog odjela Inkasatora.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest