Rakovica hrvatski rekorder, Karlovac u blagom porastu, zbog propadanja HOC-a Ogulin u golemom padu

kamp-turist.hr

U prvih šest mjeseci ove godine općina Rakovica imala je više nego dvostruko više noćenja od cijele Zagrebačke županije! Dakako, ostala je time hrvatski rekorder u kontinentalnom dijelu i jedina općina (računajući i gradove, ali bez specifičnih lokacija poput nacionalnih parkova) koja je već do kraja lipnja imala više od 100.000 noćenja. Rakovičani su zaista lijepo iskoristili neposrednu blizinu Plitvičkih jezera, štoviše ne zaostaju puno ni za ovim svjetskim biserom prirode, koji je u istom razdoblju imao oko 130.000 noćenja.

Na drugoj strani spektra, s najvećim padom u županiji, ali i jednim od najlošijih rezultata u cijeloj Hrvatskoj je Ogulin. Ogulinski turizam izuzetno skupo košta propadanje Bjelolasice, pa su u prvih šest mjeseci (koji su im, inače, zbog zimskog turizma zapravo bili udarni) imali više nego dvostruko manje noćenja u odnosu na prošlu godinu, iako se već i prošle godine osjećao bitan pad zbog Bjelolasice.

Županijsko središte Karlovac i dalje bilježi blagi porast noćenja – do ljeta je bilo oko 2% noćenja više, a u ljetnim mjesecima gotovo identična brojka – prošle godine od 1. lipnja do 31. kolovoza ostvareno je 12.980, a ove godine 12.981 noćenje. No, za pohvaliti je dio koji ne ulazi u statistiku, ali je bio itekako vidljiv na ulicama grada tijekom ljeta koje je iza nas, a to je sve veći broj jednodnevnih posjetitelja koji su prije svega posjećivali Foginovo i brojne ljetne manifestacije. Također, i dalje je iznimno popularna Muzejska zbirka naoružanja iz Domovinskog rata na Turnju i prateći TIC Zelena vrata, koje je posjetilo 48.362 turista, najviše iz Japana, Njemačke i Izraela. Sam grad, pak, od stranih turista najviše posjećuju Nijemci, a od onih koji su dolazili u znatnijem broju najdulje se zadržavaju Francuzi, koji imaju prosjek od gotovo dva noćenja po posjetitelju.

Upravo sve veći broj posjetitelja našeg grada koji su uživali u Korani ili pak događanjima poput Riječnog kina ili glazbenog PickUp festivala ukazuje na potrebu da se što hitnije otvori hostel za mlade, a u dogledno vrijeme i kamp, jer iako rezultati Karlovca za današnju razinu kontinentalnog turizma u Hrvatskoj nisu loši, jednako tako je nesumnjivo da mogu biti i daleko bolji. Foginovo, manifestacije i ribolovni turizam i danas su vrlo privlačni gostima, a mnogi od njih bi zasigurno i ostvarili pokoje noćenje u gradu kada hoteli, koji su, posebno mladima, često preskupi, ne bi bili praktično jedina opcija.

Od ostalih gradova u Karlovačkoj županiji, veći broj noćenja ostvario je i Slunj, manje ih je bilo u Ozlju, dok je Duga Resa ponešto specifična te zbog paušalnih pristojbi za vikendaše zapravo nije moguće posve točno odrediti stvaran broj noćenja, budući se mnogi vikendaši odlučuju za plaćanje paušalne pristojbe za mjesec ili dva radi uštede, iako u stvarnosti ne borave u svojim vikendicama cijelo vrijeme.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest