Prirodni prirast vrlo loš u Hrvatskoj, katastrofalan u cijeloj županiji, a Saborsko neslavni rekorder

U Saborskom u 2012. nije bio sklopljen niti jedan jedini brak

Broj stanovnika Hrvatske rapidno se smanjuje. U 2012. godine, samo prirodnim prirastom (dakle, ne računajući emigraciju) Hrvatska je izgubila gotovo 10.000 stanovnika (9.939), odnosno toliko je više umrlo nego što je rođeno.

Kada su u pitanju županije negativni rekorder je Ličko – senjska, no pri samom vrhu je i Karlovačka, u kojoj je tijekom 2012. godine rođena 1.051 a umrlo je 1.956 osoba. Sve općine i gradovi imaju negativan prirodni prirast, a koliko je situacija zabrinjavajuća dovoljno govori činjenica da je “najbolja” situacija u Bariloviću, u kojem je rođena 41 beba, a umrlo je 49 osoba.

Saborsko neslavni rekorder

Ipak, posebno tragična je situacija u Saborskom. Od 128 gradova i 428 općina, odnosno čak 556 jedinica lokalne samouprave, upravo je ova općina Karlovačke županije neslavni rekorder na ionako katastrofalnoj listi prirodnog prirasta. Odnosno, dijeli tu “čast” s općinom Kijevo u Šibensko – kninskoj županiji s jednom rođenom bebom i 22 umrle osobe na području općine tijekom 2012. godine te zastrašujuće lošim vitalnim indeksom od 4,5 (vitalni indeks 100 označava nulti prirodni prirast, sve ispod 100 je negativno).

Istini za volju, tu treba staviti i malu ogradu, jer od spomenutih 556 gradova i općina postoje i četiri koje nisu na listi vitalnog indeksa, odnosno uopće ga nemaju, jer u njima tijekom godine nije rođeno niti jedno dijete. No, u svima je i umrlo znatno manje osoba nego u Saborskom i Kijevu – riječ je o Civljanama (Šibensko – kninska) i Janjini (Dubrovačko – neretvanska) sa po 7 umrlih, te Sućuraju i Zadvarju (Splitsko – dalmatinska) sa po troje umrlih.

Saborsko je nedavno u opsežnom istraživanju proglašeno “najnepotrebnijom općinom u Hrvatskoj” zahvaljujući količini proračunskog novca koji odlazi za plaće zaposlenika Općine, a sada je i u ovoj kategoriji na samom dnu. Bez nekih izgleda da se situacija promijeni, jer statistička izvješća o prirodnom prirastu navode i broj sklopljenih brakova, a Saborsko je jedina općina u Karlovačkoj županiji i jedna od vrlo rijetkih u Hrvatskoj u kojoj tijekom 2012. godine nije sklopljen niti jedan jedini brak.

Vitalni indeks loš i u Kamanju

Dakako, i u ostatku županije situacija je iznimno loša. Uz Saborsko, najdramatičnije rezultate ima, iznenađujuće, Kamanje (vitalni indeks 16,7) pa Tounj (21,4)…a kod gradova uvjerljivo je najgora situacija u Slunju s vitalnim indeksom 28,2.

Iz brojnih podataka vezanih uz prirodni prirast, na kraju, ipak se može izvući i barem jedan pozitivan kada je u pitanju Karlovačka županija. Već godinama, pa tako i u 2012. godini, naša županija u samom je hrvatskom vrhu prema niskom perinatalnom mortalitetu, odnosno smrtnosti novorođenčadi. U 2012. iznosio je 1,9 promila, što je na razini najboljih svjetskih rezultata u najcjenjenijim i najopremljenijim rodilištima u najbogatijim svjetskim državama. I cijela Hrvatska prilično dobro stoji po tom pitanju, perinatalni mortalitet na području cijele države je 3,6 promila, što je također u gornjem vrhu svjetske ljestvice.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest