Filmska kolumna: Obrana i zaštita (Karlovački filmski CROgram, subota u 20, Zorin dom)

U njegovom gradu nije lako prijeći granicu između dvije zajednice, i iznaći snagu za prelazak linije je teže nego si Slavko može priznati. Slavkov put na drugu stranu grada i posljedice tog čina je priča o čovjeku u sukobu sa samim sobom. Ponekad pretjerano dramatična, ponekad smiješna, ali u svakom trenutku emocionalno iskrena i neodoljiva, prikazuje nam čovjeka koji se osjeća strancem u vlastitom gradu u kojem je proveo čitav život. To je portret čovjeka koji je izgubio prijatelje, svoju povijest i svu sigurnost u to tko je on uistinu – kada se njegova zemlja raspala. Ovo je isto tako priča o običnom čovjeku koji je rastrgan između želje da učini pravu stvar i sve veće zbunjenosti jer ne zna gdje pripada i kome je uistinu odan.

Redatelj, Bobo Jelčić, izjavio je “Raspetost nije loša riječ za početak. I to raspetost između onoga što je bilo i onoga što je sad, između intime i politike, između dužnosti i osjećaja, između nacionalizma i prijateljstva, između lojalnosti ideologiji ili vlastitim osjećajima. Obaveza glavnog junaka (Hrvat, katolik) da ode na pogreb prijatelju (Bošnjak, musliman) sve te dileme donosi na površinu. I zakomplicira jedan naoko rutiniran život, pa se stvari počnu pokazivati dubljima nego se činilo.

Te raspetosti stvaraju nemir i napetost te postaju toliko prisutna činjenica u stvarnom funkcioniranju grada Mostara da prizivaju što autentičnije tumačenje. Hoću reći, ta situacija u Mostaru je uistinu frustrirajuća. Tako da su kadrovi dugi, gotovo dokumentarni, puni svakodnevnih rituala i općih mjesta. Gotovo nedramski. A tada, kao suprotnost tome – nagle, žestoke, do boli duboke, nekad nadrealne emotivne ispade, kao i one nekad zatomljene, suspregnute, kao vrisak bez glasa. Sve se to događa u jednom danu koji nikako da završi, nikako da padne noć. A i kad završi vjerojatno će svi biti zadovoljni, kao da su nešto obavili, a nisu, tek su preživjeli do idućeg jutra. Vrijeme sporije protječe kad čekaš, pogotovo kad ne znaš što čekaš.

I još samo podsjetnik: rat je tamo završio već odavno, još pred 18 godina. Ovo je priča o miru.”

Na karlovačku projekciju dolazi i ekipa filma – redatelj Bobo Jelčić, producentica Zdenka Gold, asistentica produkcije Branka Rušnov te glumica Ivana Roščić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest