Plovidba žitne lađe u prvoj fazi od Jamnice do Selca ili Gaze – za ulazak u centar potrebno produbiti korito

Replika karlovačke žitne lađe ipak neće ploviti do starih pristaništa na Kupi u centru grada no cilj je da u prvoj fazi projekta doplovi barem do karlovačkog naselja Gaza. Ovo nam je danas kazala Jasmina Cvetković iz udruge Zvono uz Kupu, čiji je projekt revitalizacije “žitnog puta” izazvao veliku medijsku pozornost i interes građana, s obzirom da se radi o prvorazrednoj turističkoj atrakciji koju bi Karlovac trebao dobiti.

Naime, projekt plovnog puta temeljen je na elaboratu Agencije za vodne puteve Republike Hrvatske sa sjedištem u Vukovaru. U njemu stoji da je rijeka Kupa od Jamničke Kiselice do Karlovca plovna pri visini vodostaja od +102 centimetra čak 77 posto dana u godini, i to za plovila gaza od 140 do 160 centimetara. Po njihovom mišljenju, problema za lađu dugu čak 24 metra ne bi trebalo biti.

– Ovisno o tim parametrima je i osmišljen plovni put dok nam je svakako intencija da lađa stigne do nekog od gradskih pristaništa, barem do onog na Gazi, kazala nam je Jasmina Cvetković. Dodaje kako će to ovisiti i o dijelu godine, dok se prema dugoročnim planovima svakako ide na to da se omogući i plovidba centrom grada.

– To ovisi o planovima Hrvatskih voda koje su nadležne za uređenje vodotokova i to svakako iziskuje velika sredstva koja nisu obuhvaćena ovim projektom, kazala je Cvetković.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest