HZSN poslao novinara na Svjetsko prvenstvo u nogometu U-17

Kao što vjerojatno znate, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u tijeku je Svjetsko nogometno prvenstvo za reprezentacije do 17 godina. Krovna organizacija svjetskoga nogometa – FIFA – u posljednji je tren prihvatila ponudu AIPS-a, Svjetske udruge sportskih novinara, da tijekom SP-a tamo budu i mladi novinari (do 25 godina starosti), koji će uz iskusne ‘vukove’ učiti novinarski zanat i okušati se u svim novinarskim formama.

Hrvatski zbor sportskih novinara, koji u AIPS-u iznimno visoko kotira (imamo i člana Izvršnog odbora), uspio je u vrlo kratkom vremenu osigurati da na SP otputuje Luka Petrinec, mladi novinar HRT-ovog Sportskog programa. Luka je rođen 5. Prosinca 1987. u Zagrebu. Nakon diplome na Visokoj novinarskoj školi (VERN) upisao je specijalistički diplomski studiji “Komunikacijski menadžment”, na kojem mu je ostala još samo obrana diplomskog rada. U Sportsku redakciju HRT-a došao je za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva 2012. Godine, kao volonter, a danas tamo radi kao novinar-suradnik. Dakako, bez razumijevanja njegovih nadređenih Luka ne bi dobio mogućnost boravka na SP i učenja od prokušanih novinarskih bardova, Keira Radnedga i Adolfa Ingija Erlandsena i njihovih asistenata, pa se i ovim putem HZSN zahvaljuje HRT-u.

U sklopu Svjetskog nogometnog prvenstva do 17 godina u UAE odvija se, dakle, program mladih reportera (young reporters), kojeg organizira AIPS. Na njemu sudjeluje samo sedam novinara iz sedam država svijeta. Osim Luke, u UAE su i mladi novinari iz Urugvaja, Maroka, Švedske, Italije, Austrije i Nigerije. Mladi reporteri tamo imaju priliku sudjelovati na obrazovnim seminarima i medijskom treningu koji provede iskusni mentori iz AIPS-a. Mladi reporteri zajedno sa svojim mentorima svakodnevno prate sve utakmice Svjetskog prvenstva, pišu izvještaje, rade intervjue s igračima i trenerima, fotografiraju, snimaju kamerom i traže priče koje bi mogle biti zanimljive svjetskoj javnosti. Sve svoje radove (izvještaji, vijesti, prilozi, intervjui) objavljuju na AIPS-ovoj službenoj stranici (www.aipsmedia.com).

Ovaj program se dosad pokazao se jako uspješnim i vrijedim. Iskustvo koje mladi novinari steknu ovim programom uistinu je značajno i u budućnosti od velike koristi i njima i njihovim redakcijama. Naravno, osim stečenog znanja, iznimno je važno i stjecanje novih poznanstava i prijateljstava, upoznavanje novih kultura i saznanja o načinu rada u drugim novinarskim redakcijama. I na kraju, boravak u UAE Luki je i prilika za upoznavanjem dijela svijeta koji možda nikad ne bi posjetio.

Na bazi ovoga pozitivnoga iskustva HZSN se već, zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom, uključio i u akciju slanja mladoga novinara na Olimpijske igre mladih, iduće godine u Nanjingu.

Eto, još jedan razlog zašto je dobro biti članom HZSN-a i AIPS-a od najranijih novinarskih dana!

Hrvatski zbor sportskih novinara

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest