U Gornjoj Trebinji položene kosti 220 žrtava ustaškog terora – u siječnju otkrivanje spomenika

Spomen kosturnica u Gornjoj Trebinji

U novosagrađenu spomen kosturnicu Gornjoj Trebinji kraj Karlovca danas su položene kosti 220 žrtava ustaškog terora iz 1942. godine, a 6. siječnja naredne godine bit će otkriven spomenik s imenima svih žrtava, rekao je danas predsjednik Inicijativnog odbora za gradnju Dušan Krivokuća.

On je svjedok da su ustaše i domobrani iz okolnih sela dovodili u Skakavac na bivšu željezničku stanicu Srbe i Rome, i jednog Rusa- pravoslavnog popa, a onda je kao trinaestogodišnjak, dva tjedna kasnije i vidio krv, cipelice, potrganu odjeću uz panjeve gdje su maljevima i noževima ljudi bili ubijani. Pobrojao je sve žrtve, žene, djecu i starce iz Skakavca, Popović Brda, Lipja, Klipinog Brda, Manjerovića, Tušilovića, Donje i Gornje Trebinje, Slunjskih Moravaca, Udbinje.

U ime Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Karlovca predsjednik Mirko Miladinović kazao je da je prema dokumentaciji Povjesnog arhiva u tim pokoljima ubijeno 147-ero Srba, 72-je Roma i jedan Rus, tadašnji pravoslavni svećenik u Gornjem Trebinju.

– Antifašizam je danas borba za istinu, poštenje, suživot, toleranciju i međusobno uvažavanje, jer čini se da je ljudsko pamćenje krhko, a sklonost ponavljanju grešaka iz povijesti jedno od najtrajnijih ljudskih slabosti. Moramo ustrajati u tome da se počinjeni zločini ne mogu opravdati nikakvim lažima i protuoptužbama, te da je društvu koje pati od prešućivanja, iskrivljavanja istine i mržnje potreban samo jedan lijek – istina. Zato treba trajno podsjećati na ono što je bilo i ono što bi moglo biti, da se neki opet, kao četrdesetih godina prošlog stoljeća, ne pretvore u zvijeri pa da im čovjek, čak i djeca, žene i starci, postanu ništa, samo zato što su slavili Božić po drugom kalendaru, kazao je Miladinović.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest