KAretrovizor: Plin je bio dobar i u “Staroj Korani”, dok nije odletjela u zrak zbog neispravnih instalacija

foto www.kafotka.net

Plin je sjajan energent, visoko učinkovit, čist, prilično jeftin, ne zagađuje puno okolinu. Dok ne procuri, uguši vas ili digne u zrak pola kvarta. Doduše, statistike kažu da u Hrvatskoj godišnje više štete i žrtava prouzroče “bezopasna” drva od nuspojave ugljičnog monoksida i požara zbog neispravnih dimnjaka. To je kao u prometu, na cestama ljudi ginu kao muhe, ali svima je ugodnije sjesti u auto nego u avion iz straha da se ne sruši, a sruši se svake prestupne.

Stvar je u tome da te rijetke nesreće, kako s avionima, tako i s plinom, imaju drastične posljedice kao što smo se uvjerili prekjučer prilikom eksplozije plinske boce na Baniji uz veću materijalnu štete od bilo koje granate kojima je Karlovac zasipan četiri godine Domovinskog rata.

Uz ovu nesreću na Baniji, nasreću bez ljudskih žrtava, najpoznatija nesreća s plinom u Karlovcu desila se pred gotovo tri desetljeća kad je eksplodiralo plinsko centralno grijanje u tadašnjem hotelu “Park”, današnjem hotelu “Korana Srakovčić”, replici starog.

“Neispravne instalacije?!”, Karlovački tjednik, 28. ožujka 1985.

U snažnoj eksploziji koja se dogodila u nedjelju između 19 i 19 i 30 sati teško je oštećen hotel “Park”, objekt kloji Karlovčani popularno nazivaju “Stara Korana”. U ovoj teškoj nesreći život je izgubila kuharica “Parka” Ranka Kunić, dok je upravitelj ovog objekta Miloš Knežević zadobio teške tjelesne ozljede, na sreću ne i po život opasne.

U toku dosadašnje istrage utvrđeno je da je do eksplozije došlo u prostoriji gdje se nalaze peći za centralno grijanje hotela. Pretpostavlja se da je uzrok u neispravnim plinskim instalacijama. Zbog velike koncentracije plina došlo je do eksplozije koja je u potpunosti demolirala jugozapadno krilo hotela, a ostali prostor dosta oštetila, Na sreću, u tom dijelu nije se nalazio ni jedan gost, dok je u obližnjoj Sali bio mali broj posjetilaca.

Nakon detonacije na mjesto nesreće ubrzo su stigli vatrogasci, pripadnici JNA i jedinice civilne zaštite. Ispod ruševina, nakon što je lokaliziran požar, pronađeno je tijelo pognule kuharice, a više od dva sata trajalo je spašavanje Kneževića. I ovog puta ljudska solidarnost naših sugrađana došla je do punog izražaja. Naime, prolaznici koji su se zatekli u blizini “Parka” zatražili su da sudjeluju u spašavanju ljudskih života i društvene imovine, iako su bili svjesni da su vatrogasci, vojnici i organi sigurnosti poduzeli sve što je bilo potrebno.

Mjesto nesreće obišli su predstavnici društveno-političkih organizacija i URO “Korana”, u kojoj su poduzete sve mjere da se golema šteta što prije sanira. No, nažalost, teško je pretpostaviti kada će popularna “Stara Korana” ponovno primiti goste…

Pripremio Tihomir Ivka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest