Obnova suradnje: Karlovčani gostovali na antiratnom festivalu u Kragujevcu, tamošnja knjižnica dobila djela karlovačkih autora

Karlovčani u kragujevačkoj knjižnici

Ponovno zbližavanje dvaju “gradova pobratima”, Karlovca i Kragujevca dogodilo se proteklih dana, no naravno ne na onoj razini kad su u karavanama prijateljstva stotine Karlovčana pohodili ovaj grad u Šumadiji, te isto tako Kragujevčani pristizali u Karlovac.

Naime, udruga za razvoj građanske i političke kulture Polka Karlovac gostovala je 1. i 2. studenog na Festivalu antiratnog i angažiranog filma KRAF u Kragujevcu koji se održavao u  organizaciji  nevladine organizacije Millennium. Kako je sedmo izdanje festivala posvećeno pravima manjina, članice Polke Milana Romić i Lucija Unuk sudjelovale su na tribini o pravima manjina u Hrvatskoj i Sloveniji.

– Predsjednici dviju nevladinih organizacija domaćin Vladimir Paunović, direktor i selektor KRAF-a, i Marin Bakić govorili su o inicijativi ponovnog zbližavanja dvaju gradova – pobratima. Istaknuto je da ne postoji niti jedan razlog zašto se ne bi obnovila suradnja građana dvaju gradova i samih gradova, posebno s obzirom na jezičku bliskost, kažu u udruzi Polka.

Karlovački njiževnik Darko Lisac predstavio je Kragujevčanima svoje Karlovačke priče u suradnji s lokalnom književnicom Oliverom Marković, koja je sudjelovala u njihovom čitanju dok je prikazan i film karlovačke autorice Vere Mitrović Vrbanac “4 snapshots 4 Karlovac”. Članovi Polke su posjetili  Knjaževsko-srpski teatar, Narodnu biblioteku Vuk Karadžić, glazbeni studio Češnjak u kojem djeluje jedan od kultnih punk likova nekadašnje scene Saša Vujić iz benda KBO! te likovni atelje Grupe Zid. Dogovorena je suradnja na području likovne umjetnosti, književnosti i razmjene informacija.

–  Narodnoj biblioteci Vuk Karadžić predana su djela o Karlovcu, odnosno karlovačkih autora, koja su donirali pojedinci, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić, Gradski muzej Karlovac, Matica hrvatska Karlovac, Književni krug Karlovac, Ekološko društvo Pan, Tiskara Pečarić&Radočaj, te Studentski centar Karlovac, a za Gradsku knjižnicu Karlovac Narodna biblioteka na čelu s direktorom Mirkom Demićem donirala je knjige o Kragujevcu, kažu u Polki.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest