Stanišić skraćuje aktualni sat i smanjuje broj vijećničkih pitanja – u SDP-u to shvatili “kao uvođenje diktature” u Gradsko vijeće

Gradsko vijeće Grada Karlovca

Najavljene izmjene u Poslovniku Gradskog vijeća Grada Karlovca, članovi SDP-a shvatili su “kao početak uvođenja diktature u Gradskom vijeću”.

Kako predsjednik kluba SDP-a Josip Benčić i dopredsjednica Gradskog vijeća Marina Novaković navode u priopćenju, jučer su dobili poziv na hitnu sjednicu Odbora za Statut i Poslovnik koji će se održati danas i neugodno su iznenađeni sa prijedlogom promjena.

U njemu naime stoji da:

1. Predsjednik i potpredsjednici Gradskog vijeća čine Predsjedništvo Gradskog vijeća. Predsjednik Gradskog vijeća na sjednicu Predsjedništva može pozvati predsjednike klubova vijećnika i predsjednike radnih tijela Gradskog vijeća.

Klub SDP je predlagao da se osnuje Predsjedništvo, ali ne da njega čine samo predsjednik i potpredsjednici, nego da ga i čine svi Klubovi stranaka, kao i nezavisni vijećnici, a ne da se oni pozivaju samo po potrebi.

2. Do sada je aktualni sat prema poslovniku trajao u pravilu do dva sata, taj članak se briše i sada glasi “aktualni sat traje 1 sat ukoliko vijeće ne odluči drugačije”.

Vladajuća većina HDZ-HSP dr.A.Starčević-HSS-HSLS s ovim činom pokazuje strah i ne želi dopustiti oporbi postavljanje neugodnih pitanja na koje najčešće nemaju odgovore,te ne dozvoljavaju da se na aktualnom satu potiče rasprava o pitanjima od važnosti za grad Karlovac. Jer već je dobro poznato da se pod točkama dnevnog reda ne stavljaju pitanja važne za gospodarski razvitak grada Karlovca, nego samo one tehničke točke.

3. U članku 80. do sada je stajalo da svaki vijećnik ima pravo postaviti tri vijećnička pitanja, a sada se to briše, te se sada to zamjenjuje sa riječima “najviše dva vijećnička pitanja”, a u istom stavku riječi “najviše tri minute”, zamjenjuje se riječima “najviše dvije minute”, te se i dodaje sljedeći tekst ” time da drugo pitanje može postaviti samo ako u vremenu određenom za trajanje aktualnog sata nema više prijavljenih članova vijeća za postavljanje prvog pitanja”.

– Do sada su građani jedino mogli preko oporbe postavljati “škakljiva” pitanja gradonačelniku i njegovim suradnicima, također na ovakav način su građani jedino direktno mogli dobivati odgovore na njihova pitanja, a sada vladajući žele ukinuti to pravo svim građanima, kažu SDP-ovci.

–  Ovakvim prijedlogom promjena Poslovnika Gradskog vijeća Grada Karlovca predsjednik vijeća Mihovil Stanišić očito se ugledao na gradonačelnika Damira Jelića i njegove nedavne izjave u medijima o intelektualcima tipa Hitlera i Staljina, te će vjerojatno njegov sljedeći potez biti preimenovanje Gradskog vijeća u Gradski stan, te će sebe najvjerojatnije proglasiti – diktatorom, dodaju, te kažu da će u slučaju da se ovakve   izmjene usvoje na Odboru za Statut i Poslovnik, prema čl.14 Poslovnika Gradskog vijeća Grada Karlovca pokrenuti ćemo postupak razrješenja predsjednika Gradskog vijeća.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest