Latković odbacuje optužbe da mu je Mateljan preuzeo ulogu i razmišlja o otkazu u Gradskoj upravi

U gradu kuha, svi reagiraju, samo Latković ne! Boji se za posao jer mu je Jelić šef, Mateljan je preuzeo njegovu ulogu, dio je komentara upućenih na račun novog predsjednika karlovačkog SDP-a. Dok mu neki zamjeraju da ga “nigdje nema” i ne reagira na ono na što bi kao predsjednik najjače oporbene stranke u Karlovcu trebao reagirati, Žarko Latković u razgovoru za KAportal tvrdi da je reagiranje predsjednika ŽO SDP-a zajednički dogovor, baš kao i ono Kluba SDP-a, te da se za posao u Gradskoj upravi ne boji, štoviše razmišlja o odlasku s radnog mjesta na kojem je 10-ak godina.

– Dogovorili smo da na gradonačelnikove tvrdnje, jer su se odnosile na državnu razinu, naši saborski zastupnici reagiraju zajedničkom izjavom, ali Josip Benčić je imao drugih obveza i zato je odradio Damir Mateljan. Nije preuzeo moju ulogu, dogovor je bio zajednički. Zamjerali su nam neki da nema dovoljno suradnje gradskog i županijskog SDP-a, sada ima i mislim da je i bolja jer smo generacijski puno bliži, slično razmišljamo i mislim da je ovo put prema pobjedničkom SDP-u u Karlovcu i županiji, objašnjava nam Latković, dodajući da su složili tim iz kojeg žele profilirati više prepoznatljivih SDP-ovaca, a ne samo jednu osobu.

Zajednički je dogovor i reakcija Kluba vijećnika SDP-a na prijedlog izmjena Poslovnika, kojima se, između ostalog, skraćuje trajanje Aktualnog sata i broj vijećničkih pitanja. Latković najavljuje da će razgovarati sa svim klubovima vijećnika kako bi pokušali dobiti potporu za neizglasavanje promjena Poslovnika na Gradskom vijeću i za smjenu predsjednika Gradskog vijeća.

– Tražit ćemo smjenu jer ovakve izmjene Poslovnika su sumrak demokracije! Aktualni sat ili Aktualno prijepodne jedino je mjesto gdje se mogu čuti “škakljiva” pitanja, za koja pozicija ne želi da se čuju, i to pitanja od kojih većinu dobivama od građana pitanja. Teško da ćemo dobiti potporu vladajućih, ali se nadamo da će shvatiti kako je ovakvo rješenje neprikladno. Ako je izgovor da su vijećnici umorni ,onda nije jasno zašto su se prihvatili te uloge? Tu časnu dužnost dali su im birači i moraju biti na raspolaganju 24 sata, makar sjednice Vijeća trajale 14 ili 15 sati, kaže Latković.

Prođu li najavljene izmjene Poslovnika, što je obzirom na tanku, ali ipak, većinu od jednog glasa, izvjesno, SDP-ovi vijećnici neće se predati.

– Nastavit ćemo borbu. Na svakoj sjednici postavljat ćemo po tri pitanja i pod prijetnjom zaštitara, nećemo uopće dolaziti na Aktualac, šutjeti dvije minute za govornicom… Borba, definitivno, slijedi i nećemo dopustiti da to olako prođe, najavljuje Latković, dodajući da žele biti konstruktivna oporba jer misli da je grad u lošem gospodarskom stanju i poslu moraju svi prionuti, razmišljajući oi građanima koji “jednostavno moraju biti prvi”.

Slaže se da je opoziciji lakše dobiti potporu za ostanak Poslovnika kakav je sada, nego za smjenu predsjednika Gradskog vijeća. Nada se da bi i gradonačelnik mogao reagirati.

– Barem deklarativno se poziva na demokraciju i nadam se da neće dopustiti uvođenje diktature, iako se bune kada to tako nazovemo, veli Latković.

Tvrdi nam da sa šefom, gradonačelnikom, kao i njegovim zamjenicima, nema nikakvih problema na radnom mjestu i da odvaja posao od politike i sindikalnih aktivnosti.

– Svoje dužnosti na radnom mjestu obavljam savjesno i mislim da sam to dokazao kroz svoj rad, posebno protekle dvije godine gdje smo kroz projekte energetske učinkovitosti, najviše mojom zaslugom, povukli 5-6 milijuna kuna i dali ih građanima. No, uz sve ono što proživljavam od nadređenih službenika, ozbiljno razmišljam o odlasku iz Gradske uprave, kaže nam Latković, ne želeći precizirati išta više.

Upitan ima li na umu konkretno novo radno mjesto, te jesu li točne priče o odlasku u jedno od ministarstava, odgovara niječno.

– Nema opcija otvorenih, ali još uvijek imam dvije ruke, relativno sam mlad i uvjeren sam da ću se, obzirom na znanje i iskustvo, snaći, zaključuje Latković.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest