I Kirinić protiv izmjena Poslovnika: Pokušavaju ugušiti demokraciju i ograničiti prava vijećnika

Karlovačke vijećnike čeka rad po novom Poslovniku

– Predsjednik Gradskog vijeća obrazlaže svoje postupke željom da sjednice budu konstruktivnije, ali tu ne vidim ništa konstruktivno, osim zadatka koji je dobio: da trenira strogoću nad vijećnicima oporbe. Dobivamo dojam da o ovom gradu bahato odlučuje 13 ljudi, tj. HDZ s koalicijskim partnerima, kojima, nakon što su svi dobili što su tražili, nije problem podržati direktivu ukidanja dosadašnjih prava, kao ni to da se vijećnike vrijeđa na sjednici, omalovažava i opstruiraju svi prijedlozi. Predlažem HDZ-u da D u sredini, koje znači “demokratska”, promijeni u “diktatorska”, pa da nazovemo stvari pravim imenom, poručila je s današnje pressice predsjednica županijskih Laburista i gradska vijećnica Snježana Kirinić.

Izmjene Poslovnika kojima se skraćuje Aktualac, broj i vrijeme za postavljanje vijećničkih pitanja, ukida replika, a pitati može samo gradske čelnike i pročelnike, ocijenila je pokušajem da se ograniče vijećnička prava i uguši demokracija.

-Takav način je neprihvatljiv i nedemokratski. Vlast koja se tako očajno boji oporbe i njihovih pitanja, nije vlast koja bi mogla pokrenuti grad s mrtve točke, već vlast koja bi mogla pribjeći diktaturi i gušenju demokracije. Ako sada guše demokraciju na lokalnoj razini, što će tek raditi ako jednom opet budu izabrani da budu vlast na državnoj razini, upitala je Kirinić.

Ne vidi problem u tome što sjednice dugo traju jer vijećnici, a njihov predsjednik i više, dobivaju za to po 400 kuna, a zadaća im je da zastupaju one koji su ih zabrali. Kao i SDP-ovi vijećnici, i ona će nastaviti postavljati do sad uobičajena tri pitanja.

– Morat će me iznijeti s govornice! Realno je da postavljamo pitanja, među njima i mnoga koje su nam građani dali. Od kuda taj strah od pitanja, ako nam je cilj demokratska sloboda i kritičko promišljanje, pita Kirinić.

Podržat će inicijativu za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Vijeća, kojem su, prije manje od šest mjeseci, povjerenje dali svi vijećnici.

– Za predsjednika Vijeća treba imati i hrabrosti i sposobnosti i nekakve diplomacije. Na početku, dok se niije znalo tko će biti na kojem mjestu i tko koji direktor, Aktualac je bio demokratski iako je znao trajati i tri sati. G. Stanišić je zaista svoj posao radio kako treba i ne znam po čijoj direktivi sada ovo drukčije ponašanje, koje liči na sve osim na demokratsko, izjavila je Kirinić, naglasivši da građani imaju pravo sve znati jer oni sve i plaćaju.

Objašnjavajući na kakvo je vrijeđanje vijećnika mislila, kazala je da joj je predstavnik Fonda za zaštitu okoliša na prošloj sjednici dobacio neka zatvori usta i ne bude bezobrazna, na što je predsjednik Vijeća reagirao tek nakon protestiranja oporbenih vijećnika. O tom je slučaju obavijestila nadležne – od pravobraniteljice do saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest