Prenosimo iz SN: “Dežuran” je Nadan, ima li kraja?

Nevjerojatnoj galeriji osumnjičenika, optuženika i osuđenika iz nogometnih redova jučer se pridružio i Nadan Vidošević, bivši predsjednik HNS-a, Udruge prvoligaša i Hajduka. Priveden kao šef HGK, sumnjiv zbog niza “čudnih” radnji u toj kući. On se sudnicom vrzmao i u kvartetu sa svojim hajdukovcima, Vedranom Rožićem, Ivanom Buljanom i Bartulom Kalebom zbog nestanka 55 milijuna kuna sredinom devedesetih…

Afere su se posebno vezale uz čelnike državnog saveza te prvoligaške unije. Tako je Josip Šoić procesuiran zbog kriminala u Komercijalnoj banci. Vlado Zec, dopredsjednik HNS-a i “otac” NK Kamen Ingrada, morao je u Lepoglavu poradi malverzacija u Holdingu Kamen Ingrad. Slučaj je htio da Đuro Brodarac, optužen za ratni zločin na sisačkom području, premine u osječkoj bolnici dok je u tom gradu u statusu pritvorenika čekao parnicu. Antun Novalić je upravo zbog osječkog kluba godinama bio pred sucima i porotnicima neuspješno dokazujući da su potezi u Gradskom vrtu bili čisti. Miroslav Uljan morao se braniti od optužbi za inkriminacije koje je navodno počinio u funkciji načelnika Općine Kostrena, dočim je sudrug iz nacionalne nogometne vlade Pero Vićan stalno u klinču s pravosuđem koje procesuira neurednosti iz poslovanja dubrovačkih Vrtova sunca. Uvjetno je bio osuđen Nevenko Herjavec, predsjednik pa tajnik Udruge, zbog nedopustivih propusta na poziciji direktora NK Varteksa.

Uostalom, na građanski sud usmjerena su i dvojica posljednjih lidera nogometne organizacije: Vlatko Marković trebao se nalogom Vrhovnog suda javno ispričati jer je posegnuo za diskriminacijom na osnovi spolne orijentacije, k tome je izgubio spor na Upravnom sudu glede nelegalne pobjede na izborima u famoznom prosincu 2010., a Davor Šuker je novčano sankcioniran jer je zadržao novčiće numizmatske vrijednosti pronađene u avionu.

Dugogodišnji glavni tajnik Zorislav Srebrić neoprezom je izazvao skandal na londonskom aerodromu Gatwick na kojem je iskoračio iz dućana, a da nije platio snop novina i jednu kemijsku olovku!

Česti gost sudnica je i objektivno najznačajnija osoba hrvatskog nogometa Zdravko Mamić, sudionik u sudovanjima raznih profila. Njegov brat Zoran, aktualni trener Dinama, službeno se branio da nije “muljao” kupujući dionice HT-a. Od maksimirskih funkcionara posla sa zakonom imali su i Damir Vrbanović i Mirko Novosel kojima su se pripisivale nepravilnosti u financijskom poslovanju tijekom obnove stadiona.

Igora Štimca tužilo se još dok je bio vlasnik sportske kladionice, u međuvremenu i za kojekakve incidente po splitskim lokalima i diskotekama. Što reći za Renu Sinovčića, člana Skupštine HNS-a iz Zadra koji je, pričalo se, bio “zvijezda” čak 66 sudske obrade? Dražena Medića iz Kranjčevićeve tužbom je gonio Miroslav Blažević tvrdeći kako mu je prijetio smrću!? Amirudin Talakić, prošli predsjednik prošlog prvoligaša Karlovca, bez ikakvih je argumenata blatio glavnog bossa zaprešićkog nogometa Branka Laljka pa se na sudu duboko ispričavao da ga ne snađe gore zlo…

I dalje su po sudnicama svježi protagonisti Željko Širić, Stjepan Djedović i Neven Šprajcer. Viša instanca ukinula je presudu za “aferu Indeks” negdašnjem sucu i kontroloru Jadranku Grgoni kome proces počinje od nule. Član Brončanih i izbornik mladih Dražen Ladić loše je prošao zbog prometne nesreće, neusporedivo lošije pak njegovi nasljednici u “kockastom” Miljenko Mumlek i Jasmin Agić sa skupinom partnera iz afere “Offside”. Nogometni sud zauvijek je odstranio suca Ivana Katušu kome je dokazano primanje mita… “Dežuran” je, dakle, Nadan. Ima li kraja?

Branko Stipković, novinar – komentator Sportskih novosti

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest