Konzervatorski odjel odobrio postavljanje spomen – ploče na kući Nikole Antonca

Podsjetimo da su Dubovčaki na svom petom po redu okupljanju Dubovčaka 50+, početkom rujna ove godine, u spomen na domoljuba i rodoljuba Nikolu Antonca koji je poginuo u borbi s jugoslavenskom komunističkom vojskom 27. lipnja 1972. godine kao član Bugojanske skupine u akciji “Feniks”, na kući na Dubovcu podigli spomen- ploču prisjećajući se tako svog prijatelja i susjeda koji je 20 godina prije no što su hrvatski branitelji ostvarili samostalnu državu, o takvoj Hrvatskoj sanjao.

Kako je tada samo privremeno postavljena spomen ploče jer za podnošenje zahtjeva nije bilo vremena, ovih dana je pristiglo i službeno odobrenje Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Karlovcu za postavljanje spomen ploče Nikoli Antoncu na pročelje njegove rodne kuće u Nemčićevoj 3 u Karlovcu koja se nalazi u kulturno povijesno urbanističkoj cjelini grada Karlovca koja je zaštićeno kulturno dobro.

Uz raniji pristanak vlasnika kuće o postavljanju spomen ploče te odobrenje Nikolina brata Josipa, svećenika u Njemačkoj, koji je kad je odobrio tekst na ploči napisao još i da je pokojni Nikola govorio: “Što će meni život kad Hrvatska nije slobodna!”, ovime je kompletirana dokumentacija aktivnosti koju su proveli građani okupljeni oko udruženja Dubovčaki 50+.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest