Sve po 87.500 kuna: SDP tvrdi – Grad krši zakon o javnoj nabavi, kazne su rigorozne i do milijun kuna

Nekoliko stavki u prijedlogu gradskog proračuna za 2014., poput rotora Novi Centar i Švarča, te intelektualnih usluga za vrtić Švarča, s iznosima od po 87.500 kuna, ukazuje na izbjegavanje zakona o javnoj nabavi. Za njegovo kršenje kazne mogu biti od 50 tisuća do milijun kuna za Grad i od 10 do 100 tisuća kuna za odgovornu osobu, odnosno gradonačelnika, upozorila je na današnjoj tiskovnoj potpredsjednica Gradskog vijeća Marina Novaković Matanić (SDP).

Po dokumentaciji koja joj je, na njeno traženje, dostavljena iz Gradske uprave, ocijenila je da je i kod izgradnje rotora u Grabriku očito izbjegavanje spomenutog zakona.

– Kad se zbroji 10 narudžbenica za radove, među kojima se po dvije ili tri odnose na istu tvrtku, evidentno je da njegova izgradnja ne stoji 87.500, nego 387.967 kuna! U Gradskoj upravi će se vjerojatno “vaditi” na zakonske odredbe o komunalnom gospodarstvu, ali ovdje se ne radi o održavanju postojećeg, nego izgradnji novog objekta, što, navodno, provjerava i revizija, rekla je Novaković Matanić.

Naglasivši da bi se, umjesto direktnom pogodbom s izvođačima, postupkom javne nabave za gradnju rotora bila postigla cijena manja i za 50 do 100 tisuća kuna predsjednik SDP-a Žarko Latković, ocijenio je da u predloženom proračunu za iduću godinu nema projekata ni naznaka razvoja.

– Tu je jedino 14,5 milijuna kuna za budući vrtić Švarča, za koji se nadamo da će zaživjeti kako je planirano, 800 tisuća kuna za dizalo u gradskoj upravi za osobe s posebnim potrebama, pola milijuna kuna za uklanjanje još jednog spomenika nesposobnosti vlasti – zgrade u Nehajevoj, te isto toliko za urbanističko-tehnički natječaj budućeg centra u Nazorovoj. To bi trebao raditi investitor, a ne Grad, osim ako se radi o javno-privatnom partnerstvu, za što bi građani morali znati, rekao je Latković.

Čudi ga i planiranih 1,6 milijuna kuna za opremanje dvorane na Dubovcu, koja je već odavno otvorena, kao i 4,5 milijuna kuna za prometnicu u Ulici Ivice Gojaka.

– Kakva prometnica može toliko vrijediti? Vjerojatno s tunelima i sličnim jer me to podsjeća na “slučaj farbanja tunela”, primjetio je Latković.

SDP je svoje proračunske prijedloge uputio Gradskoj upravi, među ostalim, predlažući da se smanje naknade članovima upravnih vijeća gradskih ustanova za 50 posto, pa novac preusmjeri za nerazvrstane ceste, a žele i otvaranje nove pozicije za male infrastrukturne projekte na području svake gradske četvrti i mjesnog odbora.

– Tih 2,6 milijuna kuna ne bi išlo direktno mjesnoj samoupravi, nego ostalo u proračunu, pa se na zahtjev GČ i MO gradilo na njihovom području, pojasnio je Latković.

Prijedlog za smanjenje naknade članovima nadzornih odbora gradskih tvrtki nisu poslali jer, kao i nezavisni vijećnik Davor Petračić, žele da nadzorni odbori budu ukinuti. Službeni prijedlog Gradskom vijeću uputit će ovaj tjedan.

– Nadzorni odbori u tim tvrtkama ni po zakonu nisu potrebni; služe samo za političko uhljebljavanje. I onako ne donose odluke nego dižu ruke za ono što kaže direktor ili gradonačelnik, kao jedini član skupština, rekao je Latković.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest