Prosvjed u Bruxellesu: Udaljavanje Ukrajine od EU moglo bi omesti najavljene poslove karlovačkih tvrtki

Prosvjed ispred zgrade Europskog parlamenta

Događanja oko približavanja i udaljavanja Ukrajine Europskoj uniji i predstojeće objašnjenje predsjednika Viktora Janukoviča na summitu EU-a i Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldove i Ukrajine što se pod nazivom “Treće Istočno partnerstvo” održava 28. i 29. studenog u Vilniusu zašto odustaje od sporazuma o slobodnoj trgovini s EU-om, u zamjenu za tješnju suradnju s Rusijom, s interesom prati i javnost Karlovačke županije. Naime, ljetos je Karlovačka županija potpisala Sporazum o gospodarskoj suradnji s ukrajinskom Mykolaivskom oblasti. Slučaj je, pak, htio da je ekipa karlovačkih novinara bila jučer u Bruxellesu gdje je grupa od 50-tak ukrajinskih emigranata koji žive u Francuskoj, došla pred zgradu Europskog parlamenta i glasno prosvjedovala protiv Janukovičeve iznenadne odbijenice ponudi Vijeća Europe i Europske komisije, te njegova nagla zaokreta i približavanja Ukrajine Rusiji.

Natalka Pasternak, predsjednica pariškog odbora zastupnika Zajednice Ukrajinaca u Francuskoj “Comité representatif de la Communaute ukrainienne en France” s pedeset ukrajinskih emigranata od studenata do radnika i inteligencije, kazala je za KAportal kako je ovim prosvjedom željela skrenuti pažnju svjetske javnosti na neslagan

je proeuropski orijentiranog, veliko dijela ukrajinske populacije, s takvim potezom proruski orijentiranog predsjednika Janukoviča.

– Mi želimo javnosti reći da su Janukovič i njegovi suradnici na vlasti narodu čitavo vrijeme govorili da će u Vilniusu potpisati trgovinski sporazum s Europskom unijom kojim će za Ukrajinu ostvariti daleko povoljnije uvjete trgovine i gospodarstva, a onda je preko noći obznanio da neće potpisati taj sporazum, uz obrazloženje da je Rusija glavni trgovinski partner Ukrajine, da su obećana sredstva pomoći od strane EU-a uvredljivo mala, te da će ovim skretanjem prema Moskvi ublažiti sve posljedice plinskog rata s Rusijom. Želimo podsjetiti Europu da je ona u proteklih 70 godina zaboravila Ukrajinu, a mi najbolje iz vlastitog iskustva znamo kako je bilo živjeti u Sovjetskom Savezu, i zato smo svjesni kakav rizik nosi ovakav Janukovičev zaokret prema Moskvi, i sigurni smo da većina Ukrajinaca ne želi takav scenarij, rekla je Natalka Pasternak.

Kada je ovog ljeta došlo do potpisivanja sporazuma Karlovačke županije i Mykolaivskom oblasti prva tajnica Veleposlanstva Ukrajine u RH Tetiana Usachova i župan Karlovačke županije Ivan Vučić sa suradnicima u više su navrata istaknuli da se uspjeh suradnje temelji i na činjenici da je Hrvatska članica Europske unije čemu teži i Ukrajina, te se puni učinci suradnje tek očekuju, nakon što obje zemlje budu u Europskoj uniji.

Zbog svoja tri brodogradilišta i “Južnoukrajinske nuklearne elektrane” Ukrajinci iz Mykolaivske oblasti zainteresirani su prije svega za obnovu suradnje s Adriadieselom, jer im je “neophodna reparacija, obnova ili zamjena motora koji su još prije trideset godina ugrađeni u nuklearnu elektranu”. Cilj sporazuma je općenito unapređenje robne razmjene i međusobnih investicija, kao i suradnja s karlovačkim Veleučilištem za razmjenu studenata i profesora.

Hoće li se ipak, a najnovije vijesti daju naslutiti da se nešto ipak “kuha” prije službenog summita u Vilniusu, nešto promijeniti i nagnati Janukoviča da opet preko noći revidira i promijeni svoju posljednju, na nož dočekanu odluku, znat će se vrlo uskoro, jer summit počinje već u četvrtak, a na njega dolazi najjača delegacija EU-a s vodećim ljudima iz Vijeća Europe, Europske komisije i Europskog parlamenta.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest