Karlovačka bolnica “izliječena”: U tri godine sanacija uspješno provedena, uređeni odjeli, nema dugova

Najavljeno vraćanje bolnica koje su bile u postupku sanacije iz državnih u županijske ruke i Karlovačka županija i Opća bolnica Karlovac mogu mirno čekati. U nepune tri godine od bolnice koju je pritiskalo oko 37 milijuna kuna nepodmirenih obveza prema dobavljačima, odnosno, 50 milijuna ukupnih – dugova više nema. Uspješno posluje, ima novu opremu i organizaciju službi, uređene odjele, lista čekanja kraće no što su bile i gotovo nepromijenjen broj zaposlenih, oko 850.

Značajne uštede

Kako se na prihodovnu stranu, koje je 95 posto činilo ono što je stizalo od HZZO-a, nije moglo puno utjecati, valjalo je mijenjati rashodovnu. Sanacijski upravitelj dr. Suad Crnica, koju je tu dužnost preuzeo od pokojnog Rade Cvjetičanina, priča kako su najprije promijenili sistematizaciju radnih mjesta i organizaciju radnog vremena. Štedjelo se na plaćama, racionalno trošio potrošni materijal, ali i ulagalo u opremu. I to značajno: 2013. uloženo iz decentraliziranih sredstava 7,5 milijuna kuna, godinu poslije 8,2, a lani 7, 8 milijuna kuna.

– Jedna od ključnih investicija koja se dugoročno pokazala vrlo isplativom i u ekonomskom smislu i, još važnije, medicinskom jer smo postali vodeća bolnica u dijagnosticiranju bolesti dojke u Hrvatskoj jest digitalni mamograf. On se sada, nakon 10 mjeseci rada, u ekonomskom smislu otplatio, a u medicinskom je još značajniji jer je omogućio da otkrivamo nastanak karcinoma dojke u fazi kada nije agresivan, ne predstavlja sistemsku bolest i ne ugrožava ni zdravlje ni život žene ili muškarca, s obzirom da imamo pacijenata oba spola, objašnjava dr. Crnica.

U pogonu uskoro i novi CT

Dodaje i da je digitaliziran rendgen, nabavljen laparaskopski stup, anesteziološki aparat, laserski uređaj za operaciju vena nogu i hemeroida, digestor kao jedno od ključnih mjesta za siguran rad zaposlenika u patologiji, kupljen uređaj za laserski pregled i terapiju očne pozadine, OCT uređaj, respirator. U laboratorijsku opremu uloženo je oko 600 tisuća kuna. Uskoro bi trebao u pogonu biti i novi CT, vrijedan 4,5 milijuna kuna.

– Nabavljen je i uređaj za imunohistokemiju i najkasnije 1. travnja počinje s radom taj segment u Odjelu za citologiju i patologiju. Više se neće morati “čekati nalaz iz Zagreba”, kako obično ljudi kažu kad se čeka patohistološki nalaz, dodaje Crnica.

Iz decentraliziranih sredstava preuređeni su odjeli gastroenterologije, pedijatrije, neurologije, iz svojih sredstava Bolnica je uredila prostorije, dječje ortopedske ambulante u dijelu OHBP, operacijske dvorane uz Objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevne bolnice za osobe liječene od alkoholizma…

Nema manjka liječnika

– Nastojali smo da u kadrovskom smislu sve potrebe bolnice u stručnom pogledu budu zadovoljene i u ovom trenutku jedna od rijetkih bolnica koja nema manjka liječničkog kadra, dok je sestrinski optimiziran i racionalno se raspoređuje bez da se gomilaju prekovremeni sati, napominje dr. Crnica.

Ako su nepodmirene obveze najbolji pokazatelj funkcioniranja bolnice, u karlovačkoj se mogu pohvaliti. S nekadašnjih nevjerojatnih 350 dana roka plaćanja, došli su do toga da ih podmiruju u 60 dana, pa nepodmirenih gotovo i nemaju.

– Ako znamo da mjesečno prometujemo oko 4 milijuna kuna, a trenutno su dospjele obveze 2,1 milijun, to govori da uredno i redovno servisiramo sve svoje obveze i praktično nikome ništa nismo dužni. Može se špekulirati s podatkom da smo dužni HZZO 15 milijuna kuna od 2014., ali ta obaveza je u fazi niveliranja i iz mjeseca u mjesec taj iznos pada. Kako smo prošle godine poslovali s viškom prihoda u odnosu na rashode za 10 milijuna kuna, nismo dobili novac nego smo taj iznos vratili HZZO kao raniji dug. Bitno je da taj iznos ni na koji način ne ugrožava funkcioniranje bolnice i da nitko nikoga ne tuži kao što nam se dogodilo da su nas tužile tri farmaceutske tvrtke, i na ime kamata naplatile oko 4 milijuna kuna, veli Crnica, podsjećajući da se to mnogim bolnicama dogodilo kao svojevrsna kazna nakon što su sustavom javne nabave počele padati do tad vrlo visoke cijene.

Opća bolnica Karlovac u brojkama

Ni rješavanje financijskih problema, uštede i ulaganja, tvrdi Crnica, nisu išla na uštrb pacijenata. Naprotiv, da u karlovačku Bolnicu ne dolaze samo oni iz Karlovačke županije, pokazuje i 449.271 posjet u poliklinikama, 7.678 obavljenih operacija, 18.015 pacijenata u dnevnim bolnicama i 13.371 u stacionaru. Liste čekanja svedene su na 30 do 60 dana.

– Osim u operacijama katarakte. Tu smo nemoćni kao i mnoge druge bolnice jer je mali broj operatera koji se bave tim operacijama, oni fizički ne stignu operirati više. Drugi razlog je što za dobrim imenom dolaze pacijenti, tako da ta lista raste i dolaze nam pacijenti iz drugih krajeva Hrvatske, kaže Crnica.

Za Opću bolnicu Karlovac postupak sanacije tako se definitivno može ocijeniti uspješnim. Županiji bi na upravljanje mogla biti vraćena “izliječena”.

– Zdrava i u dobrom stanju, na svojim nogama, ekonomski neovisna, organizacijski posložena i kadrovski potpuno ekipirana, ocjenjuje Crnica.

Crnica: Napravili smo dobar posao

Upitan je li zainteresiran s mjesta sanacijskog upravitelja otići na mjesto ravnatelja , odnosno, hoće li se javiti na javni natječaj kada bude raspisan, odgovara da još nije odlučio.

– Dvojim. Ako se javim, bit će više kao dokaz da politika i struka ne moraju nužno biti konfrotirane. Ja nisam politički angažiran tako da s te strane nemam nikakvih dilema. Mislim da smo napravili dobar posao. Niz je projekata koji su pokrenuti i u strateškom smislu su jako važni da se dovrše, prije svega zbog javnog interesa i potreba stanovništva, a onda i zbog ekonomskih razloga jer se radi o velikim ulaganjima. Volio bih ih dovršiti i bilo bi mi drago da sudjelujem do kraja u tome, kaže.

Objašnjava da se radi o projektu energetske obnove, vrijednom 80 milijuna kuna za koji je ugovor potpisan, a koji uključuje zamjenu krova, dovođenje u prvobitno stanje bolnice kako je izvorno arhitektonski zamišljeno, postavljanje termo ovojnice na svim zgradama, zamjenu stolarije, prelazak s mazuta i loživog ulja na plin, ugradnju dizalica topline, sunčevih kolektora. Drugi, uređenje dnevnih bolnica iza europskih fondova, u fazi je projektiranja.

Proces modernizacije

– Prošli prvu predselekciju prošle godine. Investicija je vrijedna 30 milijuna kuna od čega bi se 15 uložilo u građevinski dio, preuređenje prostora unutar bolnice, a 15 milijuna u opremu. Naravno, ide se s programom obnove iz decentraliziranih sredstava i ove godine na redu odjel onkologije i hematologije. Projektna dokumentacija je gotova, kao i za dnevnu bolnicu, u završnoj fazi su pregovori s tvrtkom koja ima softver u bolnici oko potpune informatizacije, da postanemo e-bolnica bez papira…

Nadam se da će u narednom razdoblju, bez obzira tko bude na čelnom mjestu, svi ovi projekti biti realizirani i nastavljen proces jer upravljanje bolnicom i njena modernizacija je proces, nije to posao za jedan dan, godinu ili pet, zaključuje Crnica.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest