Petračić Vijeću predložio osnivanje tvornice biogoriva – i ova točka mu odbijena jer “ne zadovoljava formu”?

Gradsko vijeće o Petračićevu prijedlogu nije raspravljalo, a kad će - ne zna se

Predložio sam da Grad osnuje tvornicu biogoriva, čime bi proračun godišnje bio povećan za 25 milijuna kuna, a 35 ljudi bilo direktno zaposleno. Zar to nije tema za raspravu na Gradskom vijeću? Na žiro – računu imamo 20 milijuna kuna neutrošenih; uložimo ih u posao, da stvorimo radna mjesta, a grad krene prema boljem, predložio je nezavisni vijećnik Davor Petračić, ponovivši da se na sjednicama Vijeća ne raspravlja o bitnim, gospodarskim temama i da “već pet sjednica sve dolazi pripremljeno, skupljaju se jeftini politički bodovi, a grad je na dnu Hrvatske”.

Želio je, naime, da se na dnevnom redu jučerašnje sjednice nađe i inicijativa za osnivanje tvornice biogoriva, investiciji teškoj oko 17 milijuna eura, koja bi se isplatila u roku od 5 godina.

Njegov prijedlog da se i to uvrsti u dnevni red podržali su oporbeni vijećnici predvođeni SDP-om, no vladajući nisu bili istog mišljenja.

– Jučer poslije podne primili smo Vaš prijedlog točke dnevnog reda. Nije pripremljen sukladno čl. 60 Poslovnika, pa nije mogao biti stavljen u dnevni red. Naveli ste da je prijedlog točke “Inicijativa za osnivanje tvornice biogoriva”, nakon toga slijedi obrazloženje. Pripremite ga tako da sadrži pravnu osnovu za donošenje, tekst prijedloga s obrazloženjem, jer jedino tako pripremljene prijedlog možemo uvrštavati u dnevni red, kazala je pročelnica i tajnica Gradskog vijeća Marija Jelkovac.

Petračić je podsjetio da su već odbijeni njegovi prijedlozi o ukidanju nadzornih odbora u gradskim poduzećima i izmjeni prostornog plana kojom bi se ukinula ograničenja za uzgoj stoke, te ponovio da traži i uvrštenje rasprave o tvornici biogoriva.

– Ovakvi odgovori ne liče na ništa! Ja sam gradski vijećnik, mogu biti nepismen i imati dobru ideju! Imam je, predlažem inicijativu, mogu to sve potkrijepiti i vama dajem da to uobliče u oblik kakav prihvaća Gradsko vijeće. Ovo vaše formaliziranje je samo način da se prijedlog odbije, zaključio je Petračić.

Da njegovi prijedlozi nisu odbijeni, te da će mu biti drago uvrstiti na dnevni red svaki onaj koji bude konstruktivan, rekao mu je predsjednik Vijeća Mihovil Stanišić, pa pozvao Petračića da od veljače, ne objašnjavajući zašto od tada, sudjeluje u planiranju sjednica.

Gradonačelnik Damir Jelić, pak, primjetivši da na ovu sjednicu prijedlog nije mogao biti uvršten jer je stigao dan prije, predložio je da se s Petračićem sastane u siječnju.

– Da zajedno prođemo kroz ideju, nakon toga to razmotre stručne službe i proizaći će ,minimum, prezentacija na Vijeću, a možda i točka dnevnog reda, izjavio je Jelić.

Oporbeni vijećnici su nakon toga povukli prijedlog da se o tvornici biogoriva raspravlja na ovoj sjednici, no čini se da ta rasprava, ako do nje i dođe, neće biti tako skoro.

– Nadam se da će, bez obzira tko bio predsjednik Vijeća (bilo je to prije glasovanja o povjerenju predsjedniku, op.a.), ta točka biti na dnevnom redu na proljeće, zaključio je Stanišić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest