Senzacionalno otkriće: Crkva – tvrđava kod Bukovlja datira iz 5. ili 6. stoljeća i možda je najstarija u kontinentalnoj Hrvatskoj

.

Da se radi o senzacionalnom otkriću potvrdio nam je Krešimir Raguž, arheolog Konzervatorskog odjela Karlovac koji je dio arheološkog tima zajedno s Anom Azinović Bebek, stručnjakinjom za srednji vijek, te povjesničarom Petrom Sekulićem. Kako nam je rekao Raguž, rezultati analize C14 koja se provodi pomoću radioaktivnog ugljika pokazali su vrijeme gradnje kompletnog kamenog zdanja crkve s katedrom, apsidom odnosno svim dijelovima što čini crkvu kao građevinu. Ispitivali su se dijelovi pronađene keramike koja je po svemu sudeći pripadala Gotima, koji su u 5. stoljeću srušili Rimsko carstvo.

Podsjetimo, nakon što su u Bukovlju iskopani temelji crkve koji su opasani bedemima prvo se mislilo da je crkva znatno mlađa, da datira iz 10. ili 11. stoljeća što bi također bilo vrlo rano, dok je činjenica da je crkva još pet, šest stoljeća starija gotovo senzacionalna. Bedemi, međutim, još nisu istraženi pa se nagađa da bi mogli biti još iz prapovijesnog doba, kao i nalazište koje se nalazi ispod temelja pronađene crkve. Kako istraživanje još nije provedeno, isto bi tako mogli biti i dio kasnoantičke utvrde, građeni u Srednjem vijeku ili su pak novovjekovni, odnosno iz razdoblja obrane od Turaka.

– To ćemo tek utvrditi daljnjim arheološkim istraživanjima koje nastavljamo na ovoj vrlo vrijednoj lokaciji, rekao je Raguž.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest