Biramo pozitivca i negativca godine – tko je u 2013. završio u plusu, a tko u minusu?

Damir Jelić u godini na izmaku dosegao je još jedan mandat karlovačkog gradonačelnika, te se sve više kao potpredsjednik HDZ-a afirmira i u politici na nacionalnom nivou. Niti ove godine Grad se nije proslavio velikim kapitalnim projektima, uglavnom su stavljeni “na čekanje” zbog krize. Jelić nas je i ove godine častio zanimljivim izjavama iz domene “greatest shits”, kao što je ona o Božjoj zraci “koja ga je pogodila”. Mjesto predsjednika karlovačkog HDZ-a je prepustio Damiru Mandiću. Jedan od svakako nerazumljivih poteza je prebacivanje računa gradske uprave iz Karlovačke banke te naredba da to učine i sva gradska poduzeća. Pod nerazumljivom argumentacijom “nepraćenja projekata” (kojih?) posrnuo je na testu iz lokalpatriotizma.

Kao i njegov stranački kolega, Ivan Vučić je u 2013. stigao do svog drugog mandata župana Karlovačke županije. Vučić i dalje uspješno balansira na valu prosječnosti i stagnacije, dok u zadnje vrijeme ima problema s ministricom graditeljstva koja je opet Karlovačku županiju prozvala kao najsporiju u rješavanju zahtjeva za legalizaciju.

Damir Mateljan, u 2013. godini je postao saborski zastupnik, ostao na mjestu načelnika

Općine Kamanje te na koncu postao i šef Županijske organizacije SDP-a. U definitivno za njega uspješnoj godini, najavio je “restart” kompletne ŽO SDP-a te krenuo s oštrim kritikama prema vladajućem HDZ-u.

HSP-ovac Ante Starčevića Mihovil Stanišić je na koalcijskom valu “dosurfao” do predsjednika Gradskog vijeća. Odmah je stupio u vijećnički rat s oporbom prije svih, sa svojom potpredsjednicom Marinom Novaković Matanić koja ga je oštro kritizirala zbog izmjena Poslovnika Gradskog vijeća, odnosno skraćivanja “aktualnog sata” i ograničavanja broja pitanja vijećnika. Nadalje, SDP ga je optužio i da je izigrao dogovor s njima u Gradskoj četvrti Banija, dok su njegove postupke čak nazvali i uvođenjem diktature u Gradsko vijeće. Marina Novaković Matanić također je na našim listama.

Davor Petračić, građevinarac koji je već duže vrijeme vrlo aktivan u kritici aktualne vlasti konačno je to i

formalizirao preko Koalicije Naprijed Karlovac koju zastupa u Gradskom vijeću. Petračića, inače stručnjaka za prostorno planiranje, u zadnje vrijeme prilično muči kako na formalan način napraviti prijedlog za uvrštenje točaka u Gradsko vijeće, s obzirom da mu ih redovito odbijaju.

Damir Bajs je od Domagoja Švegara preuzeo mjesto koordinatora pokretom “Neću usluge Toplane” koji je prije nekoliko mjeseci preimenovan u “Građani nadgledaju Toplanu”. Bajs je bio aktivan i u pokretu Stop korupciji te kao član Koalicije Naprijed Karlovac.

Nikola Vuljanić

, iskusni političar u 2013. godini doživljava svoje najsvjetlije trenutke. Kao predstavnik Hrvatskih laburista na izborima je postao zastupnik Europskog parlamenta te će po svemu sudeći ponovo biti kandidat laburista za novi mandat u Europskom parlamentu. O njemu smo pisali i kad se na svojoj Facebook stranici izjasnio “protiv” na referendumu pa potom bio obasipan uvredama, između ostalih i onom predsjednika Temeljnog ogranka HDZ-a u Gradskoj četvrti Zvijezda Branka Škrtića koji mu je na “zidu” napisao “oduvijek doimao kao peder”. Škrtić se “posipao pepelom” nakon što je dobio “opranac” od predsjednika GO Damira Mandića no svejedno je završio na našoj listi negativaca.

Treba li posebno spominjati uspjehe Zrinke Cvitešić, Karlovčanke koja svoje zvjezdane trenutke proživljava u Londonu. Blista u predstavi “Once”, te je bila dobitnica posebne “West End Frame” nagrade za najbolji debi na West Endu. O ovoj nagradi je odlučivala je upravo publika.

Srećko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom upravo je u 2013. godini počeo opravdavati ono zbog čega je doveden za šefa karlovačkog hrama kulture. Nakon sudskih sporova i afere lažne diplome koja je osramotila ovu kuću, Zorin dom je pod Šestanom procvjetao, predstava i drugih kulturnih događaja je sve više, dok je Šestan pokrenuo i dugo očekivani projekt profesionalizacije kazališta.

Marija Ratković svima je poznata kao voditeljica Kinokluba i autorica odličnog projekta – Riječnog kina. Kinoklub je u grad na četiri rijeke, između ostalog i zaslugom Marija Ratković dobio Four River Film Festival, te  i najnoviji filmski projekt u Zorin domu CROgram.

Sandi Šola

i njegova mama Marija, kao i brat Petar optuženi su za izvlačenje više desetaka milijuna kuna iz Karlovačke banke. Umjesto da njome upravljaju, očito su ovu novčarsku instituciju shvatili kao vlastiti bankomat. Tereti ih se da su od svibnja 2007. do kolovoza 2012. okupljeni u kriminalnoj skupiti novcem Karlovačke banke, kao dioničari ili odgovorne osobe, financirali poslovanje tvrtki koje su prethodno osnovali ili preuzimali. USKOK navodi da su  banku oštetili za najmanje 37,5 milijuna kuna i još jednu tvrtku za 46,9 milijuna kuna.

Josip Mutak također će odgovarati za izvlačenje oko 20 milijuna državnog novca, ali izgleda ne za vlastitu korist

već za korist organiziranog kriminala. Nezaposleni hrvatski branitelj koji živi u gradskom stanu od 15-ak kvadrata bez sanitarnog čvora nakon deložacije je živio u šatoru, pa prihvatio nemoralnu ponudu da za sitnu naknadu postane direktor tvrtke i iz nje izvlači državni novac.

Gradski vijećnik, HSLS-ovac Slavko Marinič u 2013. je bio suspendiran na mjestu voditelja dugoreškog Ureda za prostorno planiranje pod tvrdnjom “da dobro nije organizirao posao” u ovom uredu pod ingerencijom Karlovačke županije. Zbog proceduralne greške vraćen je na radno mjesto no kao i druge službe koje su se u KŽ uhvatile u koštac sa zahtjevima za legalizaciju, njegova radi brzinom puža. Od 4.500 zahtjeva riješeno je tek 80 što znači da bi se ovim tempom rješavali sljedećih 80 godina.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest