Događaji u 2013. – 1. dio: Borili smo se sa snijegom, poplavama i na izborima, uživali u kulturnim i sportskim događajima

Godinu obilježile poplave

SIJEČANJ

1. – Nakon bučno i veselo proslavljenog dolaska Nove godine, već u 6.34 čuo se i prvi plač novorođenog djeteta u karlovačkoj bolnici. Prva prinova je mali Dugorešanin Fran, a u Općoj bolnici izrazili su želju da je to i najava još uspješnije godine, nakon što je u protekloj rođeno čak 950 djece (881 godinu prije)

3. – Karlovački GSS-ovci imali su pomalo neobičnu, ali ništa manje humanu i zahtjevnu prvu akciju u godini. Iz duboke jame u Lipniku spasili su Arija, lovačkog psa koji je u njoj proveo tri dana.

7. – U neobičnoj prometnoj nezgodi vozačica je s automobilom uletjela u jezerce u Novom centru, i to dva puta! Prvo sama, a potom su nezgodu imali vatrogasci kojima je pukla sajla za izvlačenje te se automobil vratio u jezerce.

8. – Karlovačka taekwondo legenda Miroslav Brežan postao je direktor Europske Kuće slavnih ovog borilačkog sporta.

9. – 18 godina nakon završetka rata bageri su počeli rušiti najveće karlovačko ruglo – hotel Koranu. Rušenje je išlo brzo i efektno i rugla smo se napokon riješili, no, kako svakodnevno svjedočimo, gradnja novog objekta još nije započela.

– Počelo 44. Izdanje karlovačkog malonogometnog turnira, najstarijeg u Hrvatskoj.

14. – Novi snježni kaos, u nekoliko sati palo je pola metra snijega! Brojne ceste su zatvorene, a pod težinom naglo napadanog snijega srušio se teniski balon kod Školske sportske dvorane Mladost.

16. – Snijeg i dalje pada, a karlovački GSS-ovci konstantno su na terenu i pomažu Hitnoj pomoći i Ustanovi za zdravstvenu njegu u kući da stignu do bolesnih i nemoćnih. Pod težinom snijega ruši se drveće, nadstrešnice, građani se upozoravaju da paze u šetnji gradom jer s krovova prijeti golema količina snijega.

21. – Otvoren jubilarni 40. ZILIK. Brojni likovni umjetnici iz cijele Hrvatske u Domu za djecu Vladimir Nazor druže se s djecom, poučavaju ih likovnim tehnikama i stvaraju nova djela.

22. – Nakon snijega prijete poplave. Kupa dosegnula 784 cm, poplavljeno Logorište i Drežnik te brojna naselja u okolici grada.

– Najveći teniski uspjeh u povijesti grada na četiri rijeke. Karlovčanka Adrijana Lekaj na Grand slam turniru Australian Open u Melbourneu stigla do osmine finala pobjedama nad Indonežankom Sultjiadi i Srpkinjom Jorović. U osmini finala bolja je bila druga nositeljica, Čehinja Siniakova.

25. – Noć muzeja posvećena Africi privukla čak 2.163 posjetitelja u Gradski muzej Karlovac i Galeriju Vjekoslav Karas.

26. – Građanska akcija “Neću usluge Toplane” organizirala prosvjed i spaljivanje računa pred Toplanom. Stotinjak građana i na taj je način izrazilo nezadovoljstvo uslugama Toplane, a sve brojniji Karlovčani u svojim su domovima piljenjem radijatora pokazali da žele pravo na vlastiti odabir na koji će se način grijati.

– Na Vili Anzić otvorena Kuća slavnih karlovačkog planinarstva.

31. – Zagrebački CB Doberman pobjednik 44. Karlovačkog malonogometnog turnira

VELJAČA

10. – Vrhovni Sud ukinuo je presudu Županijskog Suda u Karlovcu kojom je Walter Wolf osuđen na 2,5 godine zatvora zbog navodne pronevjere 20.000 eura.

11. – “Otkaz im je dovoljna kazna”, misle u Gradskom poglavarstvu kada su u pitanju lažni diplomanti. Gradonačelnik Jelić potvrdio je da Grad neće preuzeti kazneni progon onih koji su zahvaljujući lažnim diplomama godinama dobijali poslove i veće plaće, a nakon što je DORH ustanovio da su slučajevi u zastari.

14. – Ponovno snježni problemi. Nova velika količina snijega opet blokirala prigradska naselja, a vatrogasci praktično dežuraju uz dvoranu Ekonomsko-turističke škole i skidaju snijeg kako bi spriječili potpuno rušenje krova.

15. – Interspar Karlovac i Caritas župe Sveta Tri Kralja na Baniji dobili su Medalje grada zbog nesebične pomoći ljudima u potrebi. Interspar pune dvije godine daruje pekarske proizvode Caritasu, čiji ih volonteri dijele građanima

19. – U Hrvatskoj, pa tako i Karlovcu, započelo prikupljanje potpisa za “Referendumski ustanak”. Kako se radilo o borbi za prava svih, a ne o oduzimanju prava drugima, interes građana RH nije bio prevelik.

27. – Za promjenu – malo snijega! Nove obilne snježne padaline izazivaju nove probleme. Zatvorene brojne prometnice, GSS-ovci gotovo bez odmora na terenu, a snijeg srušio dio bočnog krova kina Edison.

OŽUJAK

1. – Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić svečano proslavila veliki jubilej: 175 godina djelovanja.

12. – Radnici DIP-a na Općinskom sudu u ukupno 30-ak sudskih sporova pokušavaju naplatiti svoj mukotrpno zarađeni, a nikad isplaćeni novac. Da će biti riječ o još jednom od “munjevitih” procesa hrvatskog pravosuđa pokazalo je već prvo ročište, nakon kojeg je sljedeće zakazano za – srpanj.

13. – Nezaposlenost i dalje u porastu. Krajem veljače nezaposleno čak 12.547 stanovnika Karlovačke županije.

19. – Svečano obilježen blagdan Svetog Josipa, zaštitnika domovine i grada Karlovca

20. – Poplave u prva dva i pol mjeseca na karlovačkom području nanijele štetu od oko pet milijuna kuna. Zato se nastavlja s gradnjom sustava za obranu od poplava, a prioriteti su izgradnja pregrade u Brodarcima, ustave u Šišljaviću te nadogranja postojećih ustava u Brodarcima i Kupčini.

21. – Dan nakon ove informacije – nove poplave! Koritinja je postala “otok” i potpuno je odsječena, još nekoliko lokalnih i županijskih cesta je zatvoreno.

– HDZ-ovac Josip Gavrić nepravomoćno osuđen na 9 godina zatvora za ubojstvo stranačkog kolege Dražete Dražetića nakon skupa u Vukmanićkom Cerovcu

22. – Udruga Poluga i gimnazijalci započeli projekt kojim su u narednim mjesecima uličnom umjetnošću uljepšali niz zapuštenih lokacija u gradu

24. – Tri mjeseca nakon nestanka, u rijeci Kupi pronađeno tijelo nestale gimnazijalke Melanie Cigić

29. – Definitivno zatvorena dvorana Ekonomsko-turističke škole. Snijeg i “šlampavi” radovi uzrokovali su štetu od čak 1,2 milijuna kuna.

TRAVANJ

1. – Nije prvoaprilska šala: nastavlja se ciklus elementarnih nepogoda, Kupa opet prešla 750cm, ceste opet zatvorene, podrumi poplavljeni, ljudi u prigradskim naseljima očajni.

2. – Karlovac oslikavaju i mladi iz udruge Carpe Diem i njihovi gosti iz Bruxellesa i New Yorka. Prekrasni umjetnički grafiti uljepšali su podvožnjak u Mačekovoj ulici.

4. – Potpisan ugovor za KAquarium. Karlovački projekt među sedam odabranih između više od 300 nominiranih projekata.

9. – Karlovačke tvrtke na područje BiH izvoze robu vrijednosti 37,5 milijuna kuna. Hoće li tako ostati i po ulasku u EU? Rješenje mnogi vide u otvaranju zajedničkih poslovnih zona u pograničnom području.

– Na groblju Črniče u Sloveniji podignuta spomen-ploča 96. Karlovačkoj pješačkoj pukovniji carske vojske Austro-Ugarske. Začetnik inicijative Josip Pavlić primio Medalju grada.

10. – Sud časti HGK odbacio prijave protiv Gradske Toplane, “Stop korupciji” uzvraća novim prijavama, sad sumnjaju u prijenos koncesije sa stare na novu Toplanu.

– USKOK i policija istražuju malverzacije u Karlovačkoj banci, među velikim brojem osumnjičenih i Sandi Šola, predsjednik Uprave te njegova majka Marija i brat Petar.

14. – Održani izbori za Europski parlament. Mjesto je izborio i Karlovčanin Nikola Vuljanić s liste Hrvatskih laburista – Stranke rada.

16. – Otvorena branič kula Starog grada Dubovca s brojnim novim eksponatima te maketama drugih dvoraca Karlovačke županije.

18. – Zrinka Cvitešić zablistala na premijeri mjuzikla “Once” na čuvenom londonskom West Endu, londonski mediji prepuni pohvala za mladu Karlovčanku.

– Cicibani svečanim koncertom proslavili 30. rođendan i predstavili CD na kojem pjesme za njih pišu i s njima pjevaju Ivanka Boljkovac, Ibrica Jusić, Davor Gobac, Neno Belan, Arsen Dedić…

22. – Nakon niza hrvatskih titula mladi karlovački robotičari zablistali osvajanjem šestog mjesta u Europi. Gimnazijalac Ivan Borna Ninčević, pak, nastavio niz uspjeha ove škole i postao državni prvak iz povijesti.

24. – Sezona grijanja 2011/2012 dobit će sudski epilog. Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Denisa Janžetića za potrošnju zaliha mazuta iz robnih rezervi čime je RH oštećena za 3 milijuna kuna.

SVIBANJ

1. – Karlovačka biciklijada s više od 2.500 sudionika opet najmasovnija u Hrvatskoj. U predvečerje najvećeg radničkog praznika Sindikati podsjetili na brojne radnike koji ne dobijaju plaću. U Karlovcu između ostalog radnici DIP-a čekaju tri, a Adriadiesela dvije plaće.

3. – Nakon duge i teške bolesti preminuo Branko Vukelić, nekadašnji gradonačelnik Karlovca i saborski zastupnik te ministar gospodarstva i ministar obrane RH, kao i dugogodišnje prvo ime karlovačkog HDZ-a.

4. – Karlovac još jednom bio domaćin najvećeg hrvatskog skupa motociklista. Bikerska “Karavana za život” na ŠRC-u Korana okupila 4.000 motociklista iz cijele Hrvatske, ali i drugih zemalja.

– Nakon duge zime pune snježnih oluja i poplava “Proljetne promenade” označile dolazak dugo čekanog proljeća i niza manifestacija u karlovačkim parkovima.

6. – Veliki uspjeh “Foto dana mladih” udruge Izvan Fokusa – pristiglo čak 1.410 fotografija  mladih fotografa, a autorica najbolje je Splićanka Lili Zaneta.

13. – Viktor Vidović osvojio dva Porina, jednog od njih (za najbolju klasičnu izvedbu) zajedno sa sestrom Anom. Bio je nominiran u još dvije kategorije, a u jednoj su za najveću hrvatsku glazbenu nagradu kandidirali i Cicibani.

14. – Sud časti HGK odbio još šest od sedam prijava protiv Gradske Toplane, a ustanovio da je sa zakašnjenjem objavila uvjete korištenje usluge.

17. – Šarenom i raspjevanom povorkom bez ijednog incidenta još jedna generacija srednjoškolaca oprostila se od školskih klupa na tradicionalnoj karlovačkoj Maturijadi.

19. – Održani lokalni izbori. I u gradu Karlovcu i u Karlovačkoj županiji HDZ osigurao natpolovičnu većinu u vijeću. HDZ-ovi kandidati s velikom prednošću ulaze i u drugi krug izbora za gradonačelnika (Jelić protiv Benčića) i župana (Vučić protiv Ožanića).

20. – U Budimpešti zablistali karlovački kinolozi. Psi Ljupka Marinčića osvojili dvije titule svjetskih prvaka, a treća pripala psu Nikole Bakalea.

23. – Dodijeljene nagrade “Zlatna kuna” najuspješnijim poduzećima u županiji. Dobitnici su HS produkt u kategoriji velikih, Kelteks u kategoriji srednjih te Kaplast kod malih poduzeća.

27. –Karlovačkim kazalištarcima tri vrijedne nagrade na 53. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera na Hvaru. Za predstavu “Na Tri kralja” Sanja Hrnjak dobila nagradu za najbolju režiju, a Luka Selman za najbolju sporednu ulogu. Ravnatelj Zorin doma Srećko Šestan nagrađen za doprinos razvoju kazališnog amaterizma u Hrvatskoj.

29. – U “utakmici godine”, rukometaši Karlovca u prepunoj dvorani svladali Dubravu sa 26:20 i izborili nastup u europskom EHF Challenge Cupu.

LIPANJ

1. – Karlovac domaćin dvodnevnog 24. Susreta hrvatskih plesnih ansambala

2. – Bez iznenađenja u drugom krugu izbora. Damir Jelić i Ivan Vučić lako (p)ostali gradonačelnik, odnosno župan.

5. – Karlovčanin Mario Spudić izmislio novi pogonski motor na vodu – “Cobra” radi bolje od sličnih proizvoda i izaziva pozornost velikog broja kompanija.

6. – Počeo novi glazbeni festival u organizaciji mladih Karlovčana. Udruga Izvan Fokusa pokretač je trodnevnog Pick Up festivala koji je okupio 15-ak bendova u odlično posjećenom Šancu.

9. – Nevjerojatno, ali istinito! Otvoreno je željezničko stajalište u Novom centru, za čiju je gradnju trebalo više vremena nego za gradnju Eiffelovog tornja, možda i piramida.

10. – Karlovac nakon četvrt stoljeća ima seniorsku državnu prvakinju u atletici! Zasluga je to Katarine Smiljanec, koja je osvojila zlatno odličje na 800 metara.

11. – Novi slučaj krivotvorene diplome – Tajnik Vatrogasne zajednice Davorin Vrbanić od 1992. radio s krivotvorenom diplomom beogradske Više ekonomske škole.

13. – Damir Jelić dao ostavku na čelno mjesto karlovačkog HDZ-a, novi čelnik vladajuće stranke postao je Damir Mandić, ravnatelj Gimnazije Karlovac.

14. – Održan prvi “Karlovački cener” – atletska utrka u samom srcu grada okupila brojne natjecatelje na čelu s najboljom hrvatskom dugoprugašicom Lisom Stublić.

15. – Započelo novo izdanje Festivala nezavisne kulture “Nepokoreni grad” i Festivala dječjeg uličnog kazališta “KIDaj!”, brojne predstave u karlovačkim parkovima i na obalama rijeka.

19. – Nakon tri mjeseca bez plaća, radnici Adriadiesela započeli štrajk, kažu da se ne vraćaju na posao do ispunjenja svih uvjeta. Dva dana kasnije isplaćena im je plaća za ožujak te su ipak pristali na nastavak rada.

20. – Na karlovačkoj tržnici započeo prosvjed prodavača – nezadovoljni su fiskalizacijom koja će ih, tvrde, uništiti.

21. – Odlično organiziran turnir Kupa europskih prvaka u baseballu završen finalom karlovačke Olimpije i North Starsa iz Moskve. Na žalost domaćih navijača, Rusi su ipak bili bolji.

23. – Marcela Milošević osvojila brončano odličje na Mediteranskim igrama u Turskoj u samcu.

– Ivanjski krijesovi, najstarija karlovačka manifestacija, okupili na obali Kupe više tisuća Karlovčana i njihovih gostiju, koji su uživali i uz koncert irske grupe The Cannons s legendarnim Sean Cannonom iz The Dublinersa.

27. – Karlovčani osvojili “vrh Europe” Mount Elbrus. Na vrh su se uspeli Jadranko Jagodić, Diko Friščić i Ivica Škot, svi članovi Planinarskog društva Dubovac.

29. – Započelo novo izdanje Međunarodnog LED Festa, festivala elektronske glazbe u organizaciji udruge Poluga.

Uskoro donosimo i pregled druge polovice 2013. godine…

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest