U Karlovcu ove godine 113, u Hrvatskoj 2.000 beba manje

U Karlovcu ove godine 113, u Hrvatskoj 2.000 beba manje

Samo godinu dana nakon što je napokon probijena granica od 1.000 novorođenih beba (tijekom 2010. godine, naime, u karlovačkom rodilištu svijet je ugledao 1.001 mališan), došlo je do znatnog pada u natalitetu na području koje gravitira Općoj bolnici Karlovac (Karlovačka županija, ali i rubna područja susjednih županija).

Tijekom 2011. godine obavljen je tek 881 porod, a rođeno je 888 beba, budući je u sedam slučajeva bila riječ o blizancima.

Karlovačko područje tako se, nažalost, priključilo iznimno negativnim trendovima koji su u Hrvatskoj započeli već 2010. Tada je u Karlovcu natalitet još bio u porastu, no u cijeloj Hrvatskoj rođeno je 1.216 beba manje nego godinu ranije. Ove godine, pak, prema još neslužbenim podacima rođeno je preko 2.000 beba manje, a u Karlovcu je ta brojka – 113.

Sve katastrofalnija situacija u Hrvatskoj i žestoka gospodarska kriza i nezaposlenost zasigurno su među glavnim uzrocima ovih poraznih podataka. Obitelji se sve teže odlučuju na djecu, a tako velik pad ne može se smatrati statističkom anomalijom, pogotovo što je identičan na području cijele države.

Ipak, u moru crnih, ima i jedna dobra vijest. Karlovačko rodilište i ove je godine imalo izuzetno dobre rezultate kada je u pitanju perinatalni mortalitet. Smrtnost novorođenčadi je 4,5 promila, što je rezultat iz samog svjetskog vrha, na svjetskoj ljestvici takav prosjek imaju, primjerice, Danska i Nizozemska, a hrvatski prosjek je oko 6,5 promila.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest