U Kupi možda opet plivaju ribe zagađene opasnim spojem PCB

U Kupi možda opet plivaju ribe zagađene opasnim spojem PCB

Jesu li ribe u rijeci Kupi zagađene opasnim polikloriranim bifenilom (PCB), izuzetno otrovnim spojem koji se taloži na dnu rijeka i masnom tkivu riba koje u njima plivaju? Ovo je pitanje koje su danas postavili članovi Udruge za zaštitu okoliša, a nakon što su slovenski ribiči hrvatskim kolegama uputili šokantnu analizu na PCB u ribama iz rijeke Krupice i Lahinje koje se izlijevaju u pograničnu rijeku Kupu. Po tom nalazu, ribe iz Krupice sadrže od 111 do 1.600 puta veću količinu PCB-a od dozvoljene.

– Stariji ribolovci sjećaju se zagađenja koje je prije tridesetak godina uzrokovala Tvornica kondenzatora u Semiču kad su kontaminirane ribe pronađene čak i u rijeci Kupi kod Siska, stoji u priopćenju.

Kako je upozorio Nikola Vuljanić iz UZO-a, očito je da je ponovno došlo do zagađenja, a kako ribe ne poznaju pojam državne granice UZO apelira na Zavod za javno zdravstvo Hrvatske da pod hitno uspostavi kontakt sa Slovencima i napravi analizu ribe u rijeci Kupi na PCB. To je, kažu slovenski ribolovci, vrlo skup zahvat i košta čak oko 25 tisuća eura, no radi zdravlja ljudi i očuvanja okoliša je neophodan.

Slovenci nisu sigurni da se radi o novom zagađenju već sumnjaju da je možda riječ o starom od prije tri desetljeća. Iskra je nakon uspostave samostalne Slovenije sve rjeđe radila analize, a kako se PCB u granicama velike štetnosti, napominju slovenski ribolovci, moguće je da su ribe još uvijek u doticaju s opasnim otrovom.

PCB je izuzetno toksičan te ima genetske, teratogene, mutagene i kancerogene učinke.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest