Manje podstanara na crno – u Karlovcu se 750 stanova iznajmljuje legalno

Manje podstanara na crno – u Karlovcu se 750 stanova iznajmljuje
legalno

Iako u javnosti prevladava mišljenje kako se većina stanova iznajmljuje “na crno”, čini se da je u Karlovcu takav dojam zapravo predrasuda. Naime, kako smo doznali iz Porezne uprave, oko 750 najmodavaca stana ima potpisan ugovor o najmu s podstanarom i državi plaća porez od 12 posto.  Ovaj podatak je za iznajmljivače važan u smislu najavljene porezna reforma nove vlasti sadrži kao bitnu stavku porez na imovinu.

Ministar financija Slavko Linić ističe kako je intencija tog zakona da se svaka neiskorištena imovina stavi u funkciju,  ali između redaka se da iščitati i to da će se najavljenim zakonom i oni koji iznajmljuju svoje nekretnine “na crno” motivirati da prijave podstanare jer će se to odsad isplatiti. Naime, oni koji iznajmljuju stan po zakonu i plaćaju spomenuti porez od 12 posto bit će izuzeti od bitno višeg poreza na neiskorištenu imovinu. S obzirom na to, treba očekivati da će već sada neobično visoka brojka legalno iznajmljenih stambenih prostora u Karlovcu bitno narasti s implementacijom porezne reforme koja je najavljena za početak srpnja ove godine.

Izračun poreza na iznajmljivanje stana po postojećim zakonskim propisima u slučaju da je ugovorena cijena iznajmljivanja stana 1000 kuna: Iznos od 1000 kuna umanjuje se za 30 posto porezno priznatih izdataka, dakle za 300 kuna.  Na preostalih 700 kuna plaća se 12 posto poreza što je 84 kune.  Na tu cifru plaća se i 12 posto gradskog prireza što je  10 kuna.  Ukupan porez na stan iznajmljen za 1.000 kuna iznosi 94 kune.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest