Državni inspektorat utvrdio dva prekršaja gradske Toplane – s ugovorima kasni pet godina

Državni inspektorat utvrdio dva prekršaja gradske Toplane – s
ugovorima kasni pet godina

Protiv karlovačkog gradskog poduzeća “Toplana” Državni inspektorat je Prekršajnom sudu u Karlovcu podnio optužni prijedlog, piše današnji Novi list. Naime, inspektori su poslovanje “Toplane” stavili pod povećalo nakon prijave Regionalne organizacije za zaštitu potrošača (ROZP) te utvrdili dva ozbiljna prekršaja odredbi Općih uvjeta za opskrbu toplinskom energijom.

Kako navodi Novi list, prvi je karlovačkoj javnosti već od prije poznat, a radi se o tome da “Toplana” s vlasnicima osam tisuća stanova, koji se nalaze u njenom sustavu centralnog grijanja, nikad nije sklopila ugovor o opskrbi a što je morala učiniti po članku 39. Općih uvjeta, koji nalaže da “vlasnici posebnih dijelova nekretnine koji predstavljaju samostalnu uporabnu cjelinu na zajedničkom mjerilu zaključuju ugovor o opskrbi i korištenju distribucijske mreže putem predstavnika suvlasnika”.

“Toplana” je kao distributer toplinske energije i opskrbljivač bila dužna svojim tarifnim kupcima najkasnije šest mjeseci od stupanja na snagu Općih uvjeta ponuditi zaključivanje spornih ugovora. U rješenju Inspektorata navodi se da u “Toplani” najavili da će ugovore početi sklapati s 1. siječnja ove godine iako je ovaj članak na snazi još od kraja 2006. godine. Kasne “samo” nešto više od pet godina. Drugi je prekršaj, piše riječki dnevnik vezan je za nepoštivanje članka 59. Općih uvjeta za opksrbu toplinskom energijom. “Toplana” je prema njemu bila dužna kupcima omogućiti praćenje kvalitete svojih usluga, tako što je trebala na svojim internetskim stranicama objavljivati “godišnje izvješće o stanju distribucijske mreže, statističko izvješće o pogonskim događajima, pokazatelje kvalitete toplinske energije, te analizu kvalitete usluga”. To također nije učinila. “Toplana” je tako prekršila i Zakon o energiji jer “energetsku djelatnost obavlja protivno Općim uvjetima za opskrbu toplinskom energijom” pa joj prijeti novčana kazna od 5 do 20 tisuća kuna. Gospodarska inspekcija prijavu proslijedila i elektroenergetskom inspektoru u Zagreb, dok je ROZP dobio uputu da se za eventualne pritužbe o kakvoći grijanja obrati HERA-i.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest