Na KAbini predstavljeni spisateljica Ivana Delač i kantautor Miroslav Galinac

Na KAbini predstavljeni spisateljica Ivana Delač i kantautor
Miroslav Galinac

Na sedmoj ovosezonskoj KAbini, u Mods Caffeu, posjetitelji su mogli saznati više o hrvatskom SF-u, te poslušati pjesme karlovačkog kantautora Miroslava Galinca.

Ivana Delač jedno je od zanimljivijih imena SF i fantasy književne scene u Hrvatskoj, naravno one ozbiljne, koja nema previše veze s aktualnim svjetskim hitovima za mase.

– Ponekad i ja pišem o vampirima, ali moji ne svjetlucaju. Ne, naravno da ne volim Twilight – kazala je Ivana i dobila velik pljesak okupljenih.

Dobitnica nekoliko vrijednih nagrada na hrvatskoj SF sceni, zastupljena i u zbirki hrvatskih autora prevedenih za englesko tržište, Ivana iza sebe ima i roman “Pegazari”, namijenjen djeci. Čudno uzevši u obzir popularnost fantasya među čitateljima najmlađe dobi, u Hrvatskoj su takva djela rijetkost.

– Teško je reći gdje sve leži krivnja za relativnu anonimnost pisaca SF-a i fantasya u Hrvatskoj. I cijela književnost se vrlo slabo prati, pa jasno da onda nešto što nije “mainstream”, što nije komercijalno, prolazi još lošije. Ali, “Pegazari” su dobro prošli, ima ih po knjižnicama, nešto se i prodalo, za uvjete u kojima rade pisci u Hrvatskoj moram biti zadovoljna – kaže Ivana.

Karlovačkoj publici predstavila je jednu od svojih nagrađenih priča – “Reminiscencije oženjenog vilenjaka” te ulomak iz duže priče vezane uz Karlovac – “Koranska vila”. Za obje je dobila topao aplauz.

Aplauzom su posjetitelji ispratili i Miroslava Galinca, koji je predstavio svoj zanimljiv i kvalitetan autorski opus, nažalost uz male probleme sa zvukom, zbog čega je i svirao nešto kraće od predviđenog vremena. No, za “Mokija” će vjerojatno biti još prigoda da se predstavi, možda i u nekom drugom obliku, jer bavi se i slikarstvom te bi svakako bio zanimljiv gost KAbine u Edisonu.

Sljedećeg ponedjeljka KAbina donosi svirku karlovačkog benda Made in Taiwan te likovnog gosta Nevena Cetinjanina.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest