Ekološka bomba na Lemić Brdu ove godine ipak ide u sanaciju?

Ekološka bomba na Lemić Brdu ove godine ipak ide u sanaciju?

Odlagališe opasnog otpada na Lemić Brdu u neposrednoj blizini Karlovca koje je jedna od sedam preostalih ekoloških “crnih točaka” na karti Republike Hrvatske još uvijek čeka svoju sanaciju.

Po najnovijim informacijama iz karlovačke gradske uprave, sanacija bi trebala konačno krenuti ovog proljeća, nakon što krajem siječnja bude objavljen natječaj za izvođača radova. Nakon 2009. godine kad je tadašnji direktor Fonda za energetsku učinkovitost Vinko Mladineo slavodobitno “otvorio” radove na sanaciji, pojavili su se novi problemi.

– Imovinsko – pravni problemi, idejni projekt i lokacijska dozvola, građevinska dozvola i troškovnik. Vjerujem da će do kraja siječnja biti objavljan natječaj, dok je novac osiguran, rekao je pročelnik Nikola Rogoz. Priznao je da se s odlukom Fonda čekalo da prođu izbori te, tvrde u Gradu, da na ovaj projekt nema utjecaja to što je Mladineo pod istragom USKOK-a.

– Zahvat je zahtjevan, kompliciran, odrađana su istraživanja sastava tla, uložen je velik trud za pripremu izvođenja, čak se razgovaralo i s ljudima koji su davno radili tamo, kaže Rogoz. Svoj dio posla odradili su i geolozi i istaknuli zabrinutost zbog istjecanja sadržaja jednog vanjskog raskopa no pokazalo se, dodaje, da opasne tvari nisu otišle u vodotokove.

Podsjetimo, sanacija odlagališta na Lemić Brdu vrijedna čak 22 milijuna kuna trebala je već biti gotova do listopada 2010. godine. S obzirom da je višegodišnje kašnjenje u svim projektima aposlutno uobičajeno, možemo se držati one “bolje ikad nego nikad”, ali i “samo da ne bude prekasno”.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest