Centar na Babinoj gori dobio zeleno svjetlo, početak gradnje ovisi o referendumu za EU

Centar na Babinoj gori dobio zeleno svjetlo, početak gradnje ovisi
o referendumu za EU

Centar za gospodarenje otpadom bit će građen na Babinoj gori i ako građani na predstojećem referendumu kažu “da” ulasku Hrvatske u Europsku uniju, EU će njegovu gradnju vrijednu čak 204 milijuna kuna iz strukturnih fondova financirati u visini 80 posto.

Dio novca već bi bio na raspolaganju nakon 1. srpnja 2013. godine a ostatak u 2014. godini. Fond za energetsku učinkovitost RH plaća svu potrebnu dokumentaciju. Ovo je, naime, plan koji je postao puno jasniji nakon što je prije par dana Ministarstvo zaštite okoliša izdalo Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša, prvo takvo u Hrvatskoj u kojem je, osim utjecaja na lokaciju razmatrana i tehnologija budućeg centra. Po riječima Marinka Maradina, županijskog pročelnika za zaštitu okoliša, stvar je prilično jasna. Struka je Babinu goru ocijenila najprikladnijom lokacijom za Centar dok su pri razmatranju bila pregledana sva dokumentacija, među njom i ona koju su dostavili Građanska inicijativa Karlovac, Žarko Kotur i Udruga za zaštitu okoliša. Podsjetimo, ekološki aktivisti zamjeraju gradnju Centra na lokaciji koja, kako tvrde, sadrži velik broj izvora i skriva pravo hidrološko blago.

– Pregledom dostavljene dokumentacije utvrđeno je da ista ne sadrži nove informacije od onih koje su razmatrane na javnoj raspravi te da nisu dani novi razlozi zbog kojih bi se zahvat, s mjerama i uvjetima zašite okoliša, mogao osporiti, stoji u Rješenju.

Dožupan Ivan Banjavčić ukratko je objasnio da su na odabranoj lokaciji geološkim radovima pronađeni nepropusni slojevi gline te da će uz postavljanje nepropusne folije biti osigurano da procjedne vode ne dospiju u okoliš. Kako dodaje, ovo je projekt zaštite okoliša ali i ruralnog razvoja od kojeg će puno koristi imati lokalno stanovništvo, kako zbog izgradnje cestovne infrastrukture tako i zbog električne i vodovodne mreže.

– Mogu izraziti zadovoljstvo da je Rješenjem utvrđeno da je zahvat prihvatljiv kako za okoliš tako i tehnologija, rekao je Maradin. Na lokaciji budućeg Centra, dodaje, u sklopu geomehaničkih radova bit će obavljena dodatna istraživanja, dvije bušotine na dubini od 25 metara i više njih, po EU standardima, na dubini od 8 metara. Jedino što će se kopati je iskop temelja za halu u kojoj će se vršiti obrada smeća. S obzirom da početak gradnje ovisi i o ulasku RH u EU, Maradin je zaključio da će, ako referendum “ne prođe”, protivnici izgradnje Centra na Babinoj gori zacijelo biti sretni.

Plan je da se od otvaranja Centra koji bi, ako sve bude u redu, po prilici s radom mogao početi 2015. godine u roku od godine dana zatvore svi deponiji u Karlovačkoj županiji i naravno, budu sanirani. Idejni projekt bi trebao biti gotov već do kraja ovog mjeseca, te će se pristupiti izradi hodograma, tako da će već u veljači biti poznato kad će na Babinoj gori biti, simbolično rečeno, zabijena prva lopata.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest