Roboliga u Karlovcu – u subotu natjecanje maketa robota koji spašavaju živote ljudi

Roboliga u Karlovcu – u subotu natjecanje maketa robota koji
spašavaju živote ljudi

Nakon što je ekipa Konto iz Varaždina pod mentorstvom Ivice Klarića uspješno predstavila našu državu na svjetskom RoboCup prvenstvu koje je održano prošle godine u Istanbulu osvojivši izvrsno drugo mjesto u disciplini Rescue (spašavanje), slična inicijativa bit će pokrenuta i u Hrvatskoj – odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog društva za robotiku pokreće se natjecanje pod nazivom Hrvatska liga robotičara – Hrvatskog društva za robotiku (skraćeno HLR – HDR). Na natjecanje se mogu prijaviti i ekipe iz drugih zemalja, a sudjelovat mogu učenici od 8 do 17 godina.

Kvalifikacijsko natjecanje za europsku ligu, gdje su natjecatelji učenici od 8 do 17 godina bit će održano sljedeće subote u Karlovcu, u OŠ Švarča, s početkom u 12 sati. Učenici sami izrađuju i projektiraju robote, programiraju ih i izvršavaju zadatke.

RoboCup natjecanje inače je pokrenuto nakon što je Japan 1995. godine pogodio razoran potres u kojem je život izgubilo preko 6500 ljudi, a šteta od potresa procjenjena je na više od milijardu dolara. Prirodne katastrofe sve su učestaliji problem u svijetu, a tada roboti mogu biti od velike pomoći. Stoga je cilj ovog natjecanja upotrijebiti robote u akcijama spašavanja života i imovine ljudi u prirodnim katastrofama. Svaka ekipa koja sudjeluje u natjecanju ima zadatak napisati programe za razne vrste sučeljavanja u sklopu kojih trebaju izraditi strategije savladavanja prepreka i spašavanja.

Dosad je više županija pokazalo interes u spremanju učenika za međunarodna natjecanja, a ideja je da Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima predstavlja jedna ili više ekipa sastavljenih od najboljih učenika iz svake županije.

Mentori čije ekipe još uvijek nisu spremne za natjecanje mogu se uključiti kao promatrači i eventualno kasnije u neko od natjecanja, koja će biti neovisna. Natjecanja, koja organizira HDR-a, zasad ne financira niti jedna udruga, stoga se pozivaju sponzori i donatori da podrže mlade robotičare u Hrvatskoj. Više informacija o zadacima za natjecanje mogu se dobiti na mail adresu člana tehničkog odbora za Karlovačku županiju, Ericha Neuholda (eneuhold@net.hr).

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest